Megszületett a döntés Karsai Dániel eutanáziával kapcsolatos népszavazásáról


A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén elutasította az ALS-betgeségben szenvedő Karsai Dániel öccsének, Karsai Péternek a kezdeményezését, mely az eutanázia kérdését bocsátotta volna népszavazásra.

Maga Karsai Dániel nem vehetett részt az első két kérdésről tartott szavazásban, miután Fazekas Tamás, a Párbeszéd politikusa és az NVB tagja elfogultságot jelentett be részéről. Egészségügyi gondjai miatt Karsai Dániel végül nem is tudott személyesen részt venni a szavazáson.

Testvére, Karsai Péter az ülésen elmondta, úgy látja, hogy a magyar választópolgárok ki akarják fejezni véleményüket az eutanázia ügyében. Sasvári Róbert, az NVB elnöke azért tagadta meg a népszavazásra indítványozott kérdések kérdések hitelesítését, mert szerinte azok valójában „az asszisztált öngyilkosság törvényi tényállásáról” szólnak, vagyis alapvetően a jogalkotás menetét érintik, és sértenék az Alaptörvényt – számolt be a HVG.

Az NVB tagjai az első és a második kérdést is 8 igen és 4 nem ellenében utasították el. Karsai és a Momentum javaslata szerint az eutanáziáról kezdeményezett népszavazás a következő kérdéseket tartalmazta volna:

1. Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó, és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, halálos betegségben szenvednek, és állapotukban nem várható javulás?2. Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?

„Az élet végi döntésekről szóló társadalmi beszélgetés most egy következő szintre lép ezzel a két népszavazási kérdéssel” – fogalmazott korábban  Karsai Dániel.

A teljes cikk elérhető ITT.

Forrás: [index]


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Az Európai Bizottság jelentése a Digitális évtized szakpolitikai program időarányos teljesítéséről

A Bizottság a mai napon közzétette a digitális évtized helyzetéről szóló második jelentést, amely átfogó áttekintést nyújt a Digitális évtized szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről. A jelentést idén első alkalommal kíséri a tagállamok által benyújtott, a digitális évtizedre vonatkozó nemzeti stratégiai ütemtervek elemzése, amely részletezi az EU digitális átalakulásához való hozzájárulás érdekében tervezett nemzeti intézkedéseket, intézkedéseket és finanszírozást.

2024. július 12.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.