Megszűnik a Szerencsejáték Zrt. monopólium az online sportfogadásban


A képviselők – 136 igen szavazattal, 45 nem ellenében és kilenc tartózkodás mellett – elfogadták az egyes gazdaságszabályozási tárgyú törvények módosításáról szóló kormányzati javaslatot.

A módosítás érinti a szerencsejáték szervezéséről, a bányászatról, valamint a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt.

A liberalizált szerencsejátékok körébe kerül 2023-tól a távszerencsejáték, azaz megszűnik az online sportfogadás esetében az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. jelenlegi monopóliuma. Távfogadást a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának engedélye alapján az Európai Gazdasági Térségben honos gazdasági szereplők bonyolíthatnak a jövőben. A döntés előzménye, hogy az Európai Unió Bírósága szerint az állami monopóliumban lévő online játékszervezési szabályozás sérti a határon átnyúló szolgáltatásnyújtás szabadságát.

A bányászatra vonatkozó rendelkezések a kitermelés növelésének jogi eszközökkel történő ösztönzését célozzák, és több bürokráciacsökkentő, a jogalkalmazást segítő, pontosító elemet tartalmaznak.

A megváltozott piaci igények rugalmasabb követhetősége érdekében a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényből kikerül a dohányboltban forgalmazható, nem trafikköteles termékek körének meghatározása.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek