Megszűnik a Szerencsejáték Zrt. monopólium az online sportfogadásban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A képviselők – 136 igen szavazattal, 45 nem ellenében és kilenc tartózkodás mellett – elfogadták az egyes gazdaságszabályozási tárgyú törvények módosításáról szóló kormányzati javaslatot.

A módosítás érinti a szerencsejáték szervezéséről, a bányászatról, valamint a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt.

A liberalizált szerencsejátékok körébe kerül 2023-tól a távszerencsejáték, azaz megszűnik az online sportfogadás esetében az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. jelenlegi monopóliuma. Távfogadást a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának engedélye alapján az Európai Gazdasági Térségben honos gazdasági szereplők bonyolíthatnak a jövőben. A döntés előzménye, hogy az Európai Unió Bírósága szerint az állami monopóliumban lévő online játékszervezési szabályozás sérti a határon átnyúló szolgáltatásnyújtás szabadságát.

A bányászatra vonatkozó rendelkezések a kitermelés növelésének jogi eszközökkel történő ösztönzését célozzák, és több bürokráciacsökkentő, a jogalkalmazást segítő, pontosító elemet tartalmaznak.

A megváltozott piaci igények rugalmasabb követhetősége érdekében a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényből kikerül a dohányboltban forgalmazható, nem trafikköteles termékek körének meghatározása.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Az Európai Bizottság jelentése a Digitális évtized szakpolitikai program időarányos teljesítéséről

A Bizottság a mai napon közzétette a digitális évtized helyzetéről szóló második jelentést, amely átfogó áttekintést nyújt a Digitális évtized szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről. A jelentést idén első alkalommal kíséri a tagállamok által benyújtott, a digitális évtizedre vonatkozó nemzeti stratégiai ütemtervek elemzése, amely részletezi az EU digitális átalakulásához való hozzájárulás érdekében tervezett nemzeti intézkedéseket, intézkedéseket és finanszírozást.

2024. július 12.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.