Megússza a börtönt az adócsaló Romániában, ha fizet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alkotmányosnak minősült Romániában az a korábbi parlamenti többség által megszavazott törvénymódosítás, amelynek alapján az adócsalók elkerülhetik a börtönt, ha jogerős elítélésük előtt – 20 százalékos büntetőkamattal és a késedelmi kamatokkal kiegészítve – megtérítik az államkincstárnak okozott kárt.

Amennyiben az adócsalást többen követték el, elegendő, ha a vádlottak egyike visszafizeti a teljes kárt, ez esetben a bíróság valamennyiükkel szemben megszünteti a büntetőeljárást.

A kihirdetésre váró jogszabály egyébként háromtól tíz évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal sújtja az adócsalást és adókerülést, az e célból alakult bűnszövetkezetek tagjainál pedig öttől tizenöt évig terjedhet a börtönbüntetés.

A törvénymódosítást tavaly decemberi utolsó plenáris ülésén szavazta meg a korábbi szociáldemokrata képviselőházi többség. A tervezet támogatói szerint ez egy korszerű megközelítés, amely nem a börtönöket akarja „megtölteni”, hanem az államnak okozott kár megtérítését ösztönzi.

A jogszabály ellen a legfelsőbb bíróság, az ombudsman és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) akkori kisebbségi kormánya is alkotmányossági óvást emelt.
A kormány óvásában úgy értékelte: a tervezet sérti a jogállamiságra és a törvények tiszteletére vonatkozó alkotmányos előírásokat, és valósággal „bátorítja a feketézőket”, hiszen az elkövető legfeljebb azt kockáztatja, hogy ha mégis elkapják – egy 20 százalékos többlettel – mégis be kell fizetnie az adót.

Az alkotmánybíróság szavazattöbbséggel meghozott döntése megalapozatlannak minősítette a kifogásokat, így a törvénytervezet az államfőhöz kerül, aki egy alkalommal megtagadhatja annak kihirdetését, és visszaküldheti megfontolásra a parlamentnek.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. január 5.

Börtön jár a cigányellenességért Romániában

A romák elleni gyűlölködésnek minősül minden olyan fizikai vagy szóbeli megnyilvánulás, amely a romák, a roma közösségi és egyházi intézmények, roma vezetők, roma civil szervezetek, roma hagyományok vagy a romani (cigány) nyelv ellen irányul.