Miskolcon hallgatott meg egy tanút a holland bíróság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Miskolci Törvényszéken kialakított távmeghallgatási rendszer alkalmazásával hallgatott meg az amszterdami bíróság szerdán tanúként egy magyar állampolgárt – közölte a törvényszék sajtóosztálya.

A tájékoztatás szerint az amszterdami bíróságon emberkereskedelem miatt indult büntetőeljárás, és felmerült egy szerencsi lakos meghallgatásának szükségessége, ehhez a hollandok a Szerencsi Járásbíróságtól kértek segítséget.

A járásbíróság a kérésnek eleget téve a Miskolci Törvényszék egyik távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermébe idézte be a tanút. Az amszterdami és a miskolci tárgyalótermet telekommunikációs eszközök segítségével összekapcsolták, lehetőséget teremtve arra, hogy a holland bíróság tolmács közvetítésével, közvetlenül tegyen fel a kérdéseket a tanúnak.

Ennek köszönhetően a szerencsi tanúnak nem kellett Amszterdamba utaznia, a meghallgatása mégis ugyanolyan módon történt, mintha egy holland tárgyalóteremben lett volna; a távmeghallgatási rendszer csaknem 1600 kilométerre is tökéletesen biztosította a tárgyalótermekben helyet foglalók közötti élő és azonnali kommunikációt – olvasható a közleményben.

A törvényszék arra is kitért, hogy a rendszer használatával az ítélkezés tértől és időtől függetlenné válik; immár bármely magyar bíróság összekapcsolható akár külföldi bíróságokkal is, és telekommunikációs eszközökkel bármely időpontban tarthatók meghallgatások.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Eutanáziáról és a kannabisz termesztéséről, használatáról szóló népszavazás jöhet Szlovéniában

A szlovén alkotmánybíróság kedden elutasította az ellenzéki pártok azon kérelmét, hogy függesszék fel az eutanáziáról (gyógyíthatatlan betegek halálba segítéséről) szóló konzultatív népszavazást, amelyet még két másik témában az uniós választásokkal együtt június 9-én tartanak Szlovéniában. Arról azonban még nem határozott, hogy a kérdések, amelyeket a népszavazás keretében tennének fel az állampolgároknak, összhangban vannak-e az alkotmánnyal.

2024. május 21.

Az EU a mesterséges intelligenciáról (MI) szóló rendeletet fogadott el

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán „mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett”.