Nagyobb szigort szorgalmaz a renitens tagállamok ellen az uniós főtanácsnok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Unió Bíróságának fel kell gyorsítania az uniós jogot sértő európai uniós tagállamok ellen folytatott eljárásait, az ítéletben kiszabott bírság befizetésére pedig rövidebb határidőt kell kiszabnia – ismertette az uniós főtanácsnok indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

A bírósági tájékoztatás szerint Evgeni Tanchev főtanácsnok szerint határozottabban kell fellépni azokkal az uniós tagállamokkal szemben, amelyek a megadott határidőn túl, vagy hiányosan tesznek eleget azon kötelezettségüknek, hogy az uniós szabályozásokat nemzeti jogrendjükbe iktassák. Ezek a tagországok ezzel uniós jogot sértenek – húzta alá.

A jelenlegi elhúzódó, akár évekig tartó eljárási rend lehetővé teszi, hogy a tagállamok hosszabb ideig szankciók nélkül szegjék meg az uniós szabályokat – közölte.

A főtanácsnok indítványát egy spanyol ügyben fogalmazta meg, amelyben az Európai Bizottság eljárást indított az Európai Unió Bíróságán, amiért Spanyolország nem, vagy csak hiányosan alkalmazza a fogyasztói hitelekre vonatkozó uniós szabályokat.

Tanchev azt javasolta az uniós bíróságnak, állapítsa meg, hogy Spanyolország nem teljesítettte a szükséges intézkedések elmulasztására vonatkozó bejelentéi kötelezettségét. Ennek megfelelően Spanyolországot napi 160 ezer eurós pénzbírsággal kell sújtani mindaddig, amíg meg nem felel az uniós irányelvnek.

Az uniós főtanácsnok feladata, hogy – pártatlanul és függetlenül eljárva – a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen az uniós bíróság selé. Véleménye nem köti a bíróságot, de a végső ítélet az esetek jelentős részében egybeesik azzal.


Kapcsolódó cikkek