Ne legyen áremelés veszélyhelyzet idején! Koronavírus

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2020. május 14.
Címkék: , , , ,
Rovat:
Az Amazon jogalkotási javaslattal fordult a Kongresszushoz, hogy az USA vezessen be egységes tilalmat a jogszerűtlen áremelések megakadályozása érdekében.

A kritikusok korábban azért támadták az Amazon online kereskedőcéget, mert szerintük nem léptek időben, amikor a koronavírus járvány miatt megnövekedett a nagy tételben vásárolt kézfertőtlenítők forgalma, amely áremelkedéshez vezetett.

Az eladók gyakran több száz dollárral is megdrágították az árat. Az Amazon ezért a Kongresszushoz fordult, annak érdekében, hogy alkosson jogszabályt a veszélyhelyzet ideje alatti áremelés tilalmáról.

Az árak jelentős emelése általában nem illegális az USA-ban, de bizonyos szövetségi államokban vészhelyzet, így például hurrikán, vagy járvány esetén jogszerűtlen lehet.

Brian Huseman, az Amazon közpolitikáért felelős alelnöke blogbejegyzésében rámutatott, hogy a különböző államok eltérően definiálják az illegális áremelést és közülük egyesek fogyasztóvédelmi intézkedéseket vezettek be.

“Az államok közötti eltérő előírások jelentős kihívás elé állítják a kiskereskedőket, akik a bűnüldöző szervek munkájának elősegítése, a fogyasztók védelme érdekében, a jogszabályok betartásával dolgoznak” – tette hozzá Huseman.

(reuters.com)

Kapcsolódó cikkek:


Sorozatgyilkossági ügyben fejezték be a nyomozást
2020. augusztus 7.

Több emberöléssel is gyanúsítják külföldön D. Csabát, a csantavéri születési szerb-magyar férfit, aki ellen egy budapesti gyilkosság ügyében befejezte a nyomozást a rendőrség.

Jogszerű volt a Demokratikus Koalíció megbírságolása
2020. augusztus 7.

Jogszerű volt a Demokratikus Koalíció megbírságolása

A mérlegelési jogkörben hozott döntés nem jogszabálysértő pusztán azon az alapon, hogy a jogszabályban meghatározott mérlegelési szempontok közül csak azokat mutatja be, amelyeket a hatóság az adott ügy szempontjából relevánsnak tartott, a jelentőséggel nem bíró, a nem értékelt, illetve nem értelmezhető elemeket nem sorolja fel.

Visszavonták a bejelentőket jutalmazó hódmezővásárhelyi rendeletet
2020. augusztus 7.

Egyhangú döntéssel hatályon kívül helyezték a bűncselekményekről bizonyítékot szolgáltatóknak jutalmat ajánló, a Fidesz helyi képviselői által "spiclitörvénynek" nevezett hódmezővásárhelyi rendeletet az alföldi város közgyűlésének pénteki rendkívüli ülésén.

Pert nyert a NAIH a Honvédkórház ellen
2020. augusztus 7.

Pert nyert a NAIH a Honvédkórház ellen

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a NAIH jogszerűen járt el, amikor megbírságolta a Honvédkórházat, mert Demeter Márta országgyűlési képviselő egészségügyi adatai a Honvédkórháztól a sajtóhoz kerültek egy adatvédelmi incidens keretében, amelyet a Honvédkórház nem jelentett be a NAIH-nak.

Milliárdos üzletembert tartóztattak le, az ügyvédje is gyanúsított
2020. augusztus 7.

A NAV szerint a vállalkozó az ügyvédje segítségével az Egyesült Arab Emírségekben szerzett letelepedési jogot, arab fedővállalkozást és hivatalos lakcímet, hogy ezekkel a hamis adatokkal elkerülje több mint 540 millió forint személyi jövedelemadó befizetését Magyarországon.