Ne legyen áremelés veszélyhelyzet idején! Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Amazon jogalkotási javaslattal fordult a Kongresszushoz, hogy az USA vezessen be egységes tilalmat a jogszerűtlen áremelések megakadályozása érdekében.

A kritikusok korábban azért támadták az Amazon online kereskedőcéget, mert szerintük nem léptek időben, amikor a koronavírus járvány miatt megnövekedett a nagy tételben vásárolt kézfertőtlenítők forgalma, amely áremelkedéshez vezetett.

Az eladók gyakran több száz dollárral is megdrágították az árat. Az Amazon ezért a Kongresszushoz fordult, annak érdekében, hogy alkosson jogszabályt a veszélyhelyzet ideje alatti áremelés tilalmáról.

Az árak jelentős emelése általában nem illegális az USA-ban, de bizonyos szövetségi államokban vészhelyzet, így például hurrikán, vagy járvány esetén jogszerűtlen lehet.

Brian Huseman, az Amazon közpolitikáért felelős alelnöke blogbejegyzésében rámutatott, hogy a különböző államok eltérően definiálják az illegális áremelést és közülük egyesek fogyasztóvédelmi intézkedéseket vezettek be.

“Az államok közötti eltérő előírások jelentős kihívás elé állítják a kiskereskedőket, akik a bűnüldöző szervek munkájának elősegítése, a fogyasztók védelme érdekében, a jogszabályok betartásával dolgoznak” – tette hozzá Huseman.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek