Nem ritka az agresszív bírósági beadvány


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindennaposak a durva, erőszakos hangvételű bírósági beadványok az elégedetlen ügyfelek részéről – mondta a Legfőbb Ügyészség szóvivője csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.


Fazekas Géza elmondta: a nyomozás eddigi adatai szerint a szerdán a Kiskunhalasi Járási Ügyészség épületében lövéseket leadó férfinak több ügye is folyamatban van az ügyészségen és a bíróságon, és különösen az egyiknek a menetével elégedetlen volt, az ügyészség azzal kapcsolatos döntését nem tudta elfogadni. De nemcsak az ügyészséggel, a bírósággal is elégedetlen volt a korábban egyebek mellett önbíráskodás kísérlete miatt elítélt férfi – tette hozzá.

A támadó korábban több erőszakos, durva hangvételű, számonkérő beadványt intézett a kiskunhalasi vezető ügyészhez is. Ez azonban sajnos nem példátlan, sőt: a bíróságokon mindennaposak az agresszív hangvételű beadványok – fogalmazott a szóvivő. Ugyanakkor olyan Magyarországon még soha nem történt, hogy valaki ölési szándékkal, felfegyverkezve lépett volna be egy ügyészségi épületbe, és ott több lövést leadott volna – közölte.

A műsorban elhangzott, hogy a bírósági alkalmazott, aki közbelépett, miután a férfi elővette a gépfegyverét, a katonaviselt gondnok volt. Az ő lélekjelenléte, valamint a bíróságon tanúkénti meghallgatására váró két rendőr közbeavatkozása segített megfékezni a támadót – mondta Fazekas Géza, hozzáfűzve: emellett szerencse is kellett ahhoz, hogy a vaktában, dulakodás közben leadott lövések senkit se találjanak el.

A szóvivő tájékoztatása szerint szerdán a helyszínelés, házkutatások és a gyanúsított őrizetbe vétele mellett tanúkihallgatások, valamint a támadó első gyanúsítotti kihallgatása is megtörtént.

II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia

2016. május 11-12. között kerül megrendezés a II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia, melynek fő témái között az új Ptk. gyakorlata, valamint az új polgári perrendtartás szerepel.

Napijeggyel a részvétel mindössze 39.990 Ft+ áfa!

Részletes program és jelentkezés >>

Fazekas Géza szerdai tájékoztatása szerint a férfi nem sokkal 9 óra előtt jelent meg a bírósággal közös járási ügyészségi épületnél azzal a szándékkal, hogy megöli a kiskunhalasi vezető ügyészt. Egy gépkarabélyt is magával vitt egy papírdobozban, valamint 240 lőszert. A férfi az átvizsgálásakor elővette a fegyvert, és az egyik biztonsági őrt arra szólította fel, hogy vezesse a vezető ügyészhez. Ezt azonban egy bírósági alkalmazott és két, az épületben tartózkodó rendőr megakadályozta, és végül lefegyverezték. A dulakodás közben a férfi három lövést adott le, de nem sérült meg senki.

A férfit szerdán emberölés előkészülete, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette, valamint kényszerítés bűntette gyanújával őrizetbe vették.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Szekszárdi Törvényszék szerdai összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón a támadással kapcsolatban a bíróságok és a bírók állami védelmének jogszabályi megerősítését vetette fel.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.