Nem rúgható ki automatikusan a HIV-fertőzött


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem lehet valakit csak azért elbocsátani az állásából, mert HIV-pozitív, ez sérti az érintett emberi jogait – mondta ki csütörtöki ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban.


A törvényszék egy görög ékszerész cég elbocsátott alkalmazottja ügyében hozott ítéletet .A férfinak azt követően és arra hivatkozva mondtak fel, hogy kollégái szóvá tették: nem óhajtanak HIV-pozitív emberrel együtt dolgozni. A bíróság ítélete szerint ezzel megsértették a csak I. B. monogrammal szereplő panaszos magánszférához és családi élethez fűződő jogát, valamint a diszkrimináció tilalmának elvét, amelyeket az Emberi Jogok Európai Egyezménye rögzít.

A bíróság megállapította, hogy a panaszos munkahelyén diszkrimináció áldozata volt. Bizonyítottnak látta, hogy csak és kizárólag azért bocsátották el, mert kollégái nyomást gyakoroltak a munkáltatóra,  amiért az érintett férfi HIV-pozitív.

A törvényszék arra is kitér, hogy a helyi, görög bíróságok ráadásul téves információ alapján utasították el a kirúgott dolgozó panaszát, vagyis nem voltak tisztában azzal, hogy ez a vírus hogyan terjed, és hogyan nem tud fertőzni, ráadásul nem támasztották alá megfelelően, hogy miért nyomnak nagyobb súllyal a latban a munkáltató jogai, mint a munkavállalóé.

Az őt ért sérelmek miatt a HIV-pozitív panaszos 6339,18 euró anyagi jellegű kártérítést kap, emellett az emberi jogi bíróság 8000 euró perköltség megtérítésére is kötelezte Görögországot. A döntés egyelőre nem jogerős.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Jogerősen húszmillió forint kártérítés visszafizetésére kötelezett a bíróság egy elítéltet

Jogalap nélküli gazdagodás miatt a Debreceni Törvényszék – helybenhagyva a Debreceni Járásbíróság elsőfokú ítéletét – pénteken jogerősen arra kötelezett egy elítéltet, hogy fizesse vissza a magyar államnak az általa a perújítás előtt kártalanításként kapott húszmillió forintot – közölte Veszprémyné Szajkó Márta, a törvényszék sajtótitkára.

2022. június 24.

Egészségkárosító légszennyezés a gödi Samsung-gyárban

Több mint tucatnyi büntetést kapott eddig a Samsung gödi akkumulátorgyára a különböző hatóságoktól. A munkafelügyelet most 10 milliós bírságot szabott ki a cégre dolgozóinak súlyos veszélyeztetése miatt. A bírságok kifizetése azonban vélhetően nem okoz gondot a dél-koreai cégnek, amely a tavalyi évben 759 milliárd forintos árbevételt és 15,5 milliárd forintos nyereséget produkált.

2022. június 24.

New Partners at CMS (X)

CMS is pleased to announce new heads of CMS Technology, Media and Communications Group.