Nemzetközi bűnszervezetet gyanúsít Montenegró a kormányzati szervei elleni kibertámadással


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Montenegró a Cuba Ransomware nevű bűnbandát gyanúsítja azzal, hogy az utóbbi néhány napban többször is kibertámadást hajtott végre a kormányzati szervek ellen – jelentette a montenegrói közszolgálati televízió csütörtökön.

A beszámoló szerint a soha korábban nem tapasztalt mértékű támadást egy új számítógépes vírus, a Zerodate segítségével követték el. Maras Dukaj közigazgatási miniszter szerint a vírust kifejezetten ennek a támadásnak a kivitelezésére hozták létre.

Múlt csütörtökön érte komoly támadás a montenegrói kormányzati szervek szervereit, a helyzet azóta sem állt helyre. Az ország nemzetbiztonsági ügynöksége szerint a támadás Oroszországhoz köthető. Moszkva azért támadhatta meg a NATO-tag Montenegró szervereit, mert Podgorica csatlakozott az Oroszország elleni uniós szankciókhoz.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora mértékű adatlopás történt, esetleg csak az ország működésének lassítása, a stabilitás veszélyeztetése volt a cél. A kormányt nem keresték fel az elkövetők, így nem lehet tudni, kérnek-e valamilyen „váltságdíjat” az ellopott adatokért.

A Cuba Ransomware nevű csoport állítása szerint pénzügyi adatokat, banki levelezést, pénzmozgásokat és adózási dokumentumokat is elloptak a montenegrói parlament szerveréről. Podgorica állítja, nem történt ilyen adatlopás, a politikusok pénzügyi adatai szabadon hozzáférhetők a képviselőház honlapján.

A montenegrói belügyminisztérium az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) fordult segítségért, amely segíteni fog az ügy felgöngyölítésében.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek