20 éves a Budapesti Kiberbűnözés Elleni Egyezmény


Idén november 16. és 18. között online gyűlnek össze a világ kiberbűnözés ellen küzdő szakértői.


Húsz évvel a Budapesti Kibervédelmi Egyezmény elfogadása után továbbra is ez a legfontosabb nemzetközi egyezmény, amely az egyéneket és jogaikat védi az online bűnözéssel szemben.

Különleges eseménnyel kezdődik az idei konferencia, amelyet a Miniszteri Bizottság magyar elnökségével együttműködésben szerveznek meg, és amelyet az Egyezmény 20. évfordulója, valamint a megerősített együttműködésről és az elektronikus bizonyítékok nyilvánosságra hozataláról szóló, még egyeztetés alatt álló második kiegészítő jegyzőkönyvnek szentelnek.

Az egyezménynek globális hatása vitathatatlan. Segített megerősíteni és harmonizálni az országok kiberbűnözésre vonatkozó jogszabályait, fokozta az interneten keresztül elkövetett bűncselekmények kivizsgálása és üldözése terén folytatott nemzetközi együttműködés hatékonyságát, valamint elősegítette a köz- és a magánszféra közötti partnerségi kapcsolatokat (lásd a Budapesti Egyezmény a kiberbűnözés meglőzéséről: előnyök, ill. hatása a gyakorlatban).

A mai napig 66 ország ratifikálta a kiberbűnözés elleni egyezményt, kettő írta alá, és tíz ország kapott csatlakozási felkérést (Benin, Brazília, Burkina Faso, Guatemala, Mexikó, Niger, Nigéria, Új-Zéland, Trinidad és Tobago, valamint Tunézia).

Több mint 140 ország dolgozik jelenleg együtt az Európa Tanáccsal, hogy megerősítsék jogszabályaikat és bűnüldözési kapacitásukat a kiberbűnözés kezelése érdekében.

A kiberbűnözés elleni egyezmény készülő második kiegészítő jegyzőkönyvének célja, hogy határozottabb eszközöket biztosítson a kiberbűnözés kivizsgálásához és az igazságszolgáltatáshoz, biztosítva, hogy az elkövetők számára lényegesen nagyobb kockázattal járjon a tevékenység. A Miniszteri Bizottság várhatóan november 17-én el is fogadja a tervezetet.

A résztvevőket az Egyezmény évfordulója alkalmából rendezett konferencián, az Európa Tanács főtitkára, Marija Pejčinović Burić, miniszterek, főügyészek és más magas rangú tisztviselők köszöntik majd a világ minden tájáról.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2022. január 18.

A fizetett szabadság és a túlórapótlék viszonyát értelmezte az EUB

Az EUB azt vizsgálta, hogy ellentétes-e az uniós joggal, ha a kollektív szerződés kizárja a fizetett szabadság időtartamát a ledolgozott munkaidőért járó túlórapótlék számításából és ezzel potenciálisan visszatartja a munkavállalót a szabadság kivételétől.