Jogos volt a 2,4 milliárd eurós büntetés


Nagy győzelmet könyvelhet el az Európai Bizottság versenypolitikája. Az Európai Törvényszék megerősítette, hogy a Google visszaélt piaci erőfölényével, amikor saját összehasonlító vásárlási szolgáltatását előnyben részesítette a versenytárs hasonló termékéhez képest.


A bírák úgy ítélték meg, hogy Margrethe Vestager alelnök helyesen járt el, amikor emiatt 2017-ben 2,4 milliárd eurós bírságot szabott ki az amerikai technológiai óriáscégre.

“A mai ítélet azt az egyértelmű üzenetet közvetíti, hogy a Google magatartása jogellenes volt, és ez a döntés biztosítja a szükséges jogi egyértelműséget a piac számára. A Bizottság továbbra is minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál a nagy digitális platformok szerepének kezelésére, mivel a vállalkozások, illetve a végfelhasználók függenek a digitális szolgáltatásokhoz való hozzáféréstől” – jelentette ki Arianna Podesta, az Európai Bizottság szóvivője.

Az ítélet várhatóan nemcsak a Google szolgáltatásaira, hanem más technológiai óriáscégek hasonló vállalkozásaira is hatással lesz, amikor az Európai Bizottság meghozza jövőbeli döntéseit. És nyilvánvalóan ide tartozik a digitális piacokról szóló törvénnyel kapcsolatos bizottsági javaslat is, amelyet jelenleg az Európai Parlament és a Tanács tárgyal.

“Ez az eset nagyon fontos hatással van a fogyasztókra, a kapott keresési eredmények tekintetében. Mostantól relevánsabb keresési eredményeket kapnak, amelyek jobb ajánlatokat adnak számukra, mint amihez eddig hozzájutottak” – magyarázta Thomas Vinje, a Clifford Chance szakértője.

De nem csak rossz hírek vannak a Google számára. A brit legfelsőbb bíróság szerdán egyhangúlag elutasította az iPhone-felhasználók millióinak illegális nyomon követésével kapcsolatos Google elleni keresetet. A Legfelsőbb Bíróság blokkolta a technológiai óriáscég elleni 4 milliárd dolláros csoportos keresetet, amelyet 4,4 millió angliai és walesi személy nevében indítottak.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 11.

Az európai öröklési bizonyítvány joghatásai, a hiteles másolat érvényessége

A szerző az alábbi cikkében az Európai Unió Bíróságának az U. E, H. C., mint két magánszemély és a Vorarlberger Landes‑ und Hypothekenbank ügyben[1] hozott ítéletét ismerteti, ami az európai öröklési bizonyítvány joghatásainak és a dokumentum hiteles másolata érvényességének kérdésében született.

2022. május 4.

Magyarországon a harmadik legrosszabb a sajtószabadság helyzete az uniós tagállamok közül

A média ellenőrzés alatt tartása, erősödő ellenségesség az újságírók irányában, Görögország mélyrepülése – ezek a legaggasztóbb jelenségek Európában a Riporterek Határok Nélkül (RSF) kedden közzétett, a sajtószabadságról szóló, legfrissebb jelentése szerint. A világ 180 országát a sajtószabadság szempontjából rangsoroló index középmezőnyében van Magyarország, a 85. helyen, ez az uniós tagállamok közül a harmadik legrosszabb helyezés.