Jogos volt a 2,4 milliárd eurós büntetés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagy győzelmet könyvelhet el az Európai Bizottság versenypolitikája. Az Európai Törvényszék megerősítette, hogy a Google visszaélt piaci erőfölényével, amikor saját összehasonlító vásárlási szolgáltatását előnyben részesítette a versenytárs hasonló termékéhez képest.

A bírák úgy ítélték meg, hogy Margrethe Vestager alelnök helyesen járt el, amikor emiatt 2017-ben 2,4 milliárd eurós bírságot szabott ki az amerikai technológiai óriáscégre.

„A mai ítélet azt az egyértelmű üzenetet közvetíti, hogy a Google magatartása jogellenes volt, és ez a döntés biztosítja a szükséges jogi egyértelműséget a piac számára. A Bizottság továbbra is minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál a nagy digitális platformok szerepének kezelésére, mivel a vállalkozások, illetve a végfelhasználók függenek a digitális szolgáltatásokhoz való hozzáféréstől” – jelentette ki Arianna Podesta, az Európai Bizottság szóvivője.

Az ítélet várhatóan nemcsak a Google szolgáltatásaira, hanem más technológiai óriáscégek hasonló vállalkozásaira is hatással lesz, amikor az Európai Bizottság meghozza jövőbeli döntéseit. És nyilvánvalóan ide tartozik a digitális piacokról szóló törvénnyel kapcsolatos bizottsági javaslat is, amelyet jelenleg az Európai Parlament és a Tanács tárgyal.

„Ez az eset nagyon fontos hatással van a fogyasztókra, a kapott keresési eredmények tekintetében. Mostantól relevánsabb keresési eredményeket kapnak, amelyek jobb ajánlatokat adnak számukra, mint amihez eddig hozzájutottak” – magyarázta Thomas Vinje, a Clifford Chance szakértője.

De nem csak rossz hírek vannak a Google számára. A brit legfelsőbb bíróság szerdán egyhangúlag elutasította az iPhone-felhasználók millióinak illegális nyomon követésével kapcsolatos Google elleni keresetet. A Legfelsőbb Bíróság blokkolta a technológiai óriáscég elleni 4 milliárd dolláros csoportos keresetet, amelyet 4,4 millió angliai és walesi személy nevében indítottak.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.