Külföldi ügynöknek minősítettek Oroszországban jogvédőket és ügyvédeket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Külföldi ügynöknek minősítették az orosz hatóságok a Russian LGBT Network nevű jogvédő csoportot és több ügyvédet.

A Russian LGBT Network 2006 óta tevékenykedik és 17 irodája van országszerte. A szervezet munkájának egyik fő fókusza, hogy megmentse a homoszexuális embereket Csecsenföldön a helyi hatóságok egyre inkább elharapódzó erőszakos támadásaitól, írta az AP hírügynökség.

Üldöztetéstől tartva beszüntették tevékenységüket

Ivan Pavlov ügyvéd és négy volt kollégája szintén rákerült a külföldi ügynökök listájára hétfő este. Ők annak a Team 29 nevű jogász- és újságíró-szervezetnek voltak egykor a tagjai, amely hazaárulási, kémkedési és információszabadsággal kapcsolatos ügyekkel foglalkozott. A Team 29, üldöztetéstől tartva idén beszüntette működését.

külföldi ügynök

Pavlov ellen, aki egy hazaárulással vádolt újságíró ügyvédje volt, az orosz hatóságok nyomozást indítottak, azzal vádolva őt, hogy egy rendőrségi vizsgálathoz kapcsolódó információkat tett közzé. Pavlov időközben elhagyta Oroszországot, és Georgiában telepedett le az AP szerint.

Nem csak a Team 29 rettent meg

Az utóbbi hónapokban az orosz kormány számos független médiumot, újságírókat és jogvédő csoportokat minősített külföldi ügynöknek.

Ezek közül legalább kettő fel is hagyott addigi tevékenységével, attól tartva, hogy ellenkező esetben további szankcióknak lenne kitéve.

(hu.euronews.com)




Kapcsolódó cikkek

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.

2023. november 16.

Vagyonelkobzás büntetőeljárásban – Uniós kontra nemzeti jog

Az unió luxembourgi bíróságához egy olyan büntetőeljárás részeként fordultak, amelynek során két magánszemély – mint az eljárásban érintett harmadik felek – a nyomozási szakaszban lefoglalt vagyonuk visszaszolgáltatását kérték a bolgár szakosított bíróságtól.