Nemzetközi Büntetőbíróság: kémkedési kísérlet volt a hackertámadás


A kibertámadás célja a szervezet imázsának rontása és tevékenységeinek hiteltelenítése volt.

Az eddig rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy öt héttel ezelőtt célzott és kifinomult hackertámadás történt a Nemzetközi Büntetőbíróság számítógépes rendszere ellen, amelynek célja kémkedés volt. A támadás a szervezet megbízatásának aláásására irányuló komoly kísérletként értelmezhető – közölte pénteken a hágai székhelyű bírói testület (ICC).

Az ICC sajtóközleménye emlékeztet: szeptember 20-án a súlyos hackertámadás érte a szervezet számítógépes rendszerét. Amint az incidens megerősítést nyert, kiberbiztonsági szakértők támogatásával azonnali válaszintézkedéseket foganatosítottak a támadás következményeinek enyhítésére. „A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján egyelőre nem tudjuk megerősíteni, hogy ki a felelős a támadásért”- közölte a nemzetközi szervezet.

A támadás nyomán a Nemzetközi Büntetőbíróság megerősíti kockázatkezelési keretrendszerét, és intézkedéseket és eljárásokat határoz meg annak érdekében, hogy készen álljon egy kibertámadás esetleges következményeinek kezelésére. A fenyegetést jelentő szereplők lehetséges akcióinak szélesebb körű felmérése részeként az ICC azt is megállapította, hogy várhatóan dezinformációs kampányok indulnak a testület tisztségviselői ellen, amelyek célja szervezet imázsának rontása és tevékenységeinek hiteltelenítése – hívta fel a figyelmet a sajtóközlemény.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. november 30.

Eltiltott ügyvéd működtetett számlagyárat

A bíróság letartóztatott egy praxisától eltiltott budapesti ügyvédet, a jogász olyan gazdasági társaságot működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több mint 241 millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.