Napi

2013. május 29.

Tapasztalatok az új Munka Törvénykönyvéről

2012. november 30-án sajtóreggeli keretében számolt be a Bánki és Társai TaylorWessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda, hogy milyen tapasztalatai voltak az elmúlt félévben az új Munka Törvénykönyvével kapcsolatban, összehasonlítva a hazai jogalkalmazás hétköznapjait a környező országok munkajogi helyzetével.

2013. május 29.

Kommunikáció a biztonságos világért, és a biztonságos Magyarországért

A fenti cím volt a mottója a 2012 végén a Magyar Telekom konferenciaközpontjában zajló eseménysorozatnak, közismertebb nevén a Kriminálexpónak. A rendezvény legtöbb szekciójában meghirdetett téma a nemzetközi biztonsági és informatikai, bűnmegelőzési, bűnüldözési és igazságszolgáltatási kérdésekhez kapcsolódott.

2013. május 28.

A hozzátartozók megalázását is büntetik

Hozzátartozó bántalmazása helyett háztartáson belüli erőszaknak nevezik majd a július 1-jén életbe lépő büntető törvénykönyv (Btk.) új tényállását. Azt is büntetni fogják, ha az elkövető megalázza vagy súlyos nélkülözésnek teszi ki hozzátartozóját.

2013. május 28.

Jövő nyártól elektronikusan vezetik az anyakönyveket

Jövő júliustól már nem papír alapon, hanem elektronikusan vezetik az anyakönyveket – erről döntött az Országgyűlés hétfőn. Az állampolgári ügyintézés és az anyakönyvvezetők munkája is egyszerűsödik.

2013. május 28.

Három év fogházat kapott műhiba miatt

Jogerősen három év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélt kedden a Szegedi Törvényszék egy szentesi szülészorvost, akinek páciense 2008 nyarán, három héttel a műtét után meghalt. Csaknem tíz éve nem volt példa hasonló ítéletre.

2013. május 24.

Ennyi lesz az útdíj

Nyilvánosságra hozták az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról szóló nemzeti fejlesztési miniszteri rendelettervezetet. A kormány honlapján közzétett dokumentum tengelyszámtól függően határozza meg a fizetendő infrastruktúra díjat, amelyhez a jármű környezetvédelmi besorolásától függő szorzó tartozik; a szorzat adja az útdíj mértékét.

2013. május 23.

Orbán: vége az az alkotmányos vitáknak

A parlament nem fogad el olyan alkotmánybírósági törvényt, amelyről előzetesen ne sikerült volna megállapodni a testülettel – ígérte Orbán Viktor miniszterelnök, miután látogatást tett az Alkotmánybíróságon. Paczolay Péter, a testület elnöke lényegesnek nevezte, hogy az Országgyűlés építse be munkájába az Ab döntéseit. A kormányfő  a magyar közjogi kultúra továbbfejlesztőjének nevezte az Alkotmánybíróságot.

2013. május 23.

Tovább lehetnének előzetesben a fiatalkorúak

A 12 és 14 év közötti gyermekek legfeljebb egy évig lehessenek előzetes letartóztatásban, a 14 éven felüliek viszont továbbra is két évig – javasolja a parlament alkotmányügyi bizottsága.

2013. május 23.

Módosít a zálogjogi szabályokon az új Ptk.

A bizalmi elemet magában hordozó biztosítékok csaknem teljes tilalmát mondja ki az új polgári törvénykönyv (Ptk.), így megszűnnek a biztosítéki céllal kötött opciós, engedményezési vagy adásvételi szerződések – mondta Bodzási Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdasági Jogi Intézetének oktatója a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda által szervezett sajtóbeszélgetésen.