Napi

2013. december 17.

Új hitelintézeti törvényt hozott a parlament

Az Országgyűlés kedden elfogadta az új hitelintézeti törvényt, a változtatások középpontjában a fogyasztóvédelem és a banki működés átláthatóságának erősítése áll.

2013. december 17.

A Fővárosi Törvényszéken folytatódik a Hagyó-per

A Kecskeméti Törvényszék illetékessége hiányát állapította meg Budapest volt főpolgármester-helyettesének és 14 társának büntetőperében, és az ügyet áttette a Fővárosi Törvényszékhez.

2013. december 17.

Rogán: a Kúria a bankok oldalára állt

A vezető kormánypárt és az MNB kevéssé lelkes a Kúria keddi jogegységi döntésétől; csalódottságukon túl azokra a kérdésekre hívják fel a figyelmet, amelyekben a Kúria még nem  döntött: például az egyoldalú kamatemeléseket még nem értelmezték. A bankszövetség elégedett és segítséget ígér a devizahiteleseknek.

2013. december 16.

Álláskeresőkből kényszervállalkozók?

Míg a híradások szerint az utóbbi hónapokban csúcsokat dönt a hazai foglalkoztatottság, a napi munkaügyi gyakorlatban mintha ezzel éppen ellentétes folyamatnak lehetnénk a tanúi. A munkanélküliség a pályakezdők és a nyugdíj előtt állók körében drámai méreteket ölt. Mindeközben az álláskeresési járadék folyósítási ideje a korábbi kilenc hónapról három hónapra csökkent. A tartós munkanélküliség ráadásul különféle testi és lelki problémákat generálhat. Valós kiutat a vállalkozás beindításához pályázható támogatások ígérnek. Kérdés azonban, hogy ezzel nem csak a kényszervállalkozók tábora bővül-e.

2013. december 16.

Sikeres fogyatékkal élők a munka világában

Eddig mindenki el tudott helyezkedni valamilyen munkakörben ama fogyatékkal élők közül, akik részt vettek a Világ-Tér-Kép Közhasznú Egyesület álláskereső klubjának képzésén. A civil szervezet fő célja a látássérültek életminőségének javítása és társadalmi beilleszkedésük elősegítése, melyet integrációs keretek között, azaz más fogyatékossággal élők befogadásával és segítésével valósít meg. Az egyesület szeretne olyan olcsón megvalósítható, hasznos tanácsokat adni a cégeknek, a kisebbektől a multinacionális vállalatokig, melyek révén a munkaadók nem csak a jogszabályi szigorítások miatt, hanem önmaguktól is szívesen alkalmaznak fogyatékkal élő embereket.

2013. december 16.

Kúria: jogszerű a devizahitel

Nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerződés a devizaalapú kölcsönszerződés – így döntött a Kúria polgári kollégiuma jogegységi határozatában hétfőn. Az ilyen szerződésekben az adós viseli az árfolyamváltozás kockázatát.

2013. december 16.

Ibolya Tibor: felére csökkenhet a vádemelések száma

Nincs kettős mérce – hangsúlyozta a Biszku- és a Csatáry-ügy kapcsán Ibolya Tibor új fővárosi főügyész. Beszélt arról is, hogy a főügyészségen havonta legalább egyszer a vezetőknek is bírósági tárgyaláson kell vádképviseletet ellátniuk, továbbá bizonyos ügyekben szükség van alternatív ügyészi megoldásokra, amelyek nyomán a tényleges vádemelések száma felére csökkenhet.

2013. december 13.

Az ombudsman módosítaná a társasházi törvényt

Az ombudsman felkérte a közigazgatási és igazságügyi minisztert, kezdeményezze a társasházi törvény belső összhangjának megteremtését annak érdekében, hogy a társasházi közösségek lakhatásának nyugalma biztosított legyen – közölte az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala.

2013. december 13.

Lakásapály: a csökkenés drámai

Drámai mértékben zuhant a használatba vett új lakások száma az idei első háromnegyedévben a megelőző év első kilenc hónapjához képest – derül ki az InfoTandem infografikájából. Nem sok jóval kecsegtet, hogy a kiadott építési engedélyek száma is harmadával zsugorodott.