Napi

2013. november 14.

Brutális gyilkos kapott tényleges életfogytiglant

Tényleges életfogytiglani fegyházbüntetést szabott ki jogerősen a Debreceni Ítélőtábla arra a férfira, aki 2010-ben társával meggyilkolt két férfit, majd holttestüket kemencében elégette a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Öcsödön – közölte a táblabíróság szóvivője.

2013. november 14.

Törvényt hoznak a megfizethetőség elvéről

A közműszolgáltatások nonprofittá alakításáról szóló, vélhetően kétharmados törvény rögzíteni fogja a megfizethetőség elvét – közölte Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője csütörtökön a TV2 Mokka című műsorában.

2013. november 13.

Jogász Vándorgyűlés: fókuszban az új Ptk.

A Magyar Jogász Egylet Pécsett megrendezett 34. Jogász Vándorgyűlésének fókuszában az új Ptk. állt,  a rendezvény egyben szakmai továbbképzést is jelentett a résztvevőknek. A hatályba lépéshez szükséges jogalkotási kérdéseken kívül számos új jogintézmény, többek között a bizalmi vagyonkezelés is témája volt a rendezvénynek.

2013. november 13.

Törvényjavaslat a bizalmi vagyonkezelésről

A jövő év március közepén hatályba lépő új Polgári törvénykönyv (Ptk.) új jogintézményként vezeti be Magyarországon a bizalmi vagyonkezelést, ennek részletszabályait tartalmazza  a kormány honlapján közzétett törvénytervezet, amelyet november 7-ig lehetett véleményezni.

2013. november 12.

Megszűnik az előzetes felső határa

A parlament eltörölte az előzetes letartóztatás időtartamának – eddig négyéves – felső korlátját a kiemelkedő súlyú, legalább tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményeknél.

2013. november 11.

Illetékmódosítások: szigorítások és enyhítések 2014-től

A kormány által október 18-án benyújtott adótörvény-változásokat tartalmazó törvényjavaslat alapján 2014. január 1-jétől az illetékszabályok több ponton is módosulnak. A változások közül a legfontosabbak a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságokra vonatkozó szabályokhoz, illetve egyes illetékmentességek szigorításához kapcsolódnak.

2013. november 11.

Törvény sürgeti majd a bírókat

Soron kívül értékelhetik egy bíró tevékenységét, ha egy általa tárgyalt per két éven túl van folyamatban. Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfőn döntött az erről szóló módosító indítvány benyújtásáról. Handó Tündének korábban nem tetszett a javaslat.

2013. november 11.

Túlságosan büntetik a külföldi rendszámot

Magyarország az adóelkerülés visszaszorítása érdekében büntetheti ugyan azokat, akik jogszerűtlenül használnak külföldi, például szlovák rendszámot, de az Európai Bíróság szerint nem elvárható, hogy valaki a helyszínen igazolja, hogy jogszerűen használja a rendszámot – derül ki az Európai Bíróság hétfői közléséből.

2013. november 11.

Liptai Claudiát közokirat-hamisításért ítélték el

Jogerősen elítélte a Fővárosi Törvényszék Liptai Claudiát közokirat-hamisítás miatt hétfőn. A színésznő, televíziós műsorvezető azért kapott több mint egymillió forintos pénzbüntetést, mert elhunyt édesanyja mozgáskorlátozott-igazolványát használta egy parkolásnál.