Napi

2013. november 22.

Orbán sürgeti az igazságszolgáltatást

Gyors döntést szeretne az bíróságoktól devizahitel-ügyben a miniszterelnök. Elmondta azt is, mit diktál a józan erkölcsi érzék a devizahitelekkel kapcsolatban.

2013. november 22.

Adótörvények 2014: már elérhetők a magyarázatok

A Wolters Kluwer Kiadó gondozásában ismét egyszerre jelenik meg az Adó-kódex Adótörvények 2014/I. és II. A kiadványok tartalmazzák a legfontosabb adótörvények egységes szerkezetű, 2014. január elsejétől hatályos szövegét az évközi és év végi változások kiemelésével, valamint a változások részletes, példákkal illusztrált magyarázatait. Az Adó-kódex előfizetői és a kódex-csomagok megrendelői november 21-től már elektronikusan hozzáférnek a magyarázatokhoz és a jogszabályokhoz. (Promóciós tartalom)

2013. november 21.

Kúria: kell a jogegységi határozat

A Kúria szükségesnek tartja jogegységi határozat meghozatalát a deviza alapú kölcsönszerződések érvényességének kérdéseiben.

2013. november 21.

A visszaesők számát csökkentené az új bv-kódex

Az új büntetés-végrehajtási (bv) kódex az átfogó igazságügyi reform részeként pragmatikus módon korszerűsíti és törvényi szinten szabályozza a jogterületet – derül ki a törvényjavaslat indoklásából, melynek egyik fontos célkitűzése a fogvatartottak egyéniesített kezelése, visszavezetése a társadalomba és a visszaesők számának csökkentése. A javaslat ugyanakkor tartalmazza azt is, hogy egyes erőszakos bűncselekmények – például a nemi erkölcs elleniek – sértettjei értesítést kaphatnak arról, ha bántalmazójuk szabadlábon van.

2013. november 21.

Több mint 200 ezer cég gondolkozhat a jövőjén

Mintegy 200 ezer hazai kft.-t érint a 2014. március 15-én életbe lépő új Polgári Törvénykönyv törzstőke-emeléssel kapcsolatos változása – derül ki a Céginfo.hu által közölt adatokból. A kötelező törzstőke-emelésről szóló moratóriumot tartalmazó törvényt október 28-án fogadta el a parlament, mindezek alapján a Ptk. hatályba lépésétől még két év határidőt adnak a kft.-knek törzstőkéjük hárommillió forintra emelésére, ám sokaknál már jövőre aktuális lesz az új elvárások teljesítése.

2013. november 21.

Rendelet készül a fogyasztói szerződésekről

Rendeletben rögzítené a kormány a fogyasztó és a vállalkozás közti szerződések részletes szabályait; a kormány honlapján olvasható tervezetben egyebek mellett rögzítenék, hogy az interneten vásárolt áruval kapcsolatban a fogyasztó az átvételtől számított 14 napon belül elállhat a szerződéstől.

2013. november 20.

Súlyosabb ítéletek Baumag-ügyben

A hét éve húzódó Baumag-perben szerdán kihirdetett másodfokú ítéletében a legtöbb vádlott ítéletét súlyosbította a bíróság, az elsőrendű vádlott Balázs László büntetését 10 évre emelte a Fővárosi Ítélőtábla büntető tanácsa az első fokon kiszabott 7 év börtön helyett.

2013. november 20.

Brüsszel dicsér a bírák ügyében

Az Európai Bizottság szerdai döntésével hivatalosan is megszüntette a Magyarország ellen 2012 januárjában, a bírák kényszernyugdíjazása miatt indított kötelezettségszegési eljárást – derül ki a bizottság által közzétett közleményből.

2013. november 20.

Kúria: átérezzük a devizaperek jelentőségét

A Kúria azt javasolta, hogy az értékhatár alatti perekben is lehessen felülvizsgálati eljárást kezdeményezni, ha jelentős elvi kérdés merül fel – közölte a legfelsőbb bírói fórum.