Napi

2013. november 27.

Bv-kódex: cél a jogkövetés

Az igazságügyi reform részeként 2015 elején léphet életbe az új büntetés-végrehajtási (bv) kódex, amelynek célja a társadalom védelme mellett a fogvatartottak jogkövető magatartásra szoktatása, hogy szabadulásuk után a társadalom értékes tagjaivá váljanak – mondta Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a törvénykönyvet ismertető parlamenti expozéjában szerdán.

2013. november 27.

Törvénysértő munkaerő-közvetítők?

A hazai munkaerő-kiválasztó cégek és megbízóik adatkezelési és adatvédelmi gyakorlata gyakran nincs összhangban a hatályos jogszabályokkal – hívja fel az érintettek figyelmét dr. Holló Dóra, a Balázs & Holló Ügyvédi Iroda partner-ügyvédje. Az adatvédelmi specialista szerint például számos közvetítő milliós bírság kiszabását és adatbázisnak töröltetését kockáztatja azzal, hogy jogellenesen enged át adatkezelési jogosultságokat a munkaadónak.

2013. november 27.

NGM: ügyfélbarát lesz a hitelintézeti törvény

Az új hitelintézeti törvény a pénzügyi szektor biztonságának és stabilitásának fenntartását célozza, és kiegyensúlyozott, ügyfélbarát pénzügyi szolgáltatásokat, pénzügyi intézményi működést eredményez – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó – és pénzügyekért felelős államtitkára kedden, az Országgyűlésben.

2013. november 26.

Ároktői banda: minden vádlott előzetesben marad

Valamennyi vádlott előzetes letartóztatásban marad az ároktői banda ügyében folyó büntetőper elsőfokú ítéletéig – így döntött a keddi tárgyalási napon a Fővárosi Törvényszék a múlt héten hatályba lépett jogszabály nyomán.

2013. november 26.

Jogi vita kezdődik a hálapénzről

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint nem lehet egy tollvonással büntethetővé tenni a hálapénz adását és elfogadását, mert az veszélyeztetné az egészségügy működését. Ezzel együtt a paraszolvencia kérdésében jogértelmezés szükséges.

2013. november 26.

A jogegységi döntés gyorsíthatja a pereket

A Kúria devizahitelekkel kapcsolatos jogegységi döntése gyorsíthatja és valamelyest egységesebbé teheti majd az egyes eljárásokat – mondta Kelemen Dániel, a Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédje, miután a Kúria közzétette a jogegységi indítványt.

2013. november 26.

Október végéig 27 ezer céget alapítottak

Kis mértékben visszaesett a cégalapítási kedv idén az elmúlt évihez képest – derül ki A Wolters Kluwer Kft. és a Napi.hu által üzemeltetett Céginfo.hu adatbázisából. Főleg az új kft.-k számában volt jelentős visszaesés, a betéti társaságok népszerűsége viszont nagyot nőtt. Havonta átlagosan csaknem 2700 társas vállalkozás működése kezdődött el idén, főként április-májusban indult sok cég. Az idei legnagyobb tőkéjű cég egy 8 milliárdos ingatlankezelő, de a vállalkozások négyötödének jegyzett tőkéje az 1 milliót sem haladja meg.

2013. november 26.

Változások a társaságok belső finanszírozásában

Számos ponton módosítja a társaságok belső finanszírozására vonatkozó szabályozást a 2014. március 15-én hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv. A korlátolt felelősségű társaságokat érintő talán legjelentősebb változás, hogy a kft. törzstőkéjének kötelező minimuma a jelenlegi ötszázezer forint helyett ismét hárommillió forint lesz. Emellett módosulnak a törzsbetétek mértékére, illetve a pótbefizetésre vonatkozó szabályok is.

2013. november 26.

Nagyot lépett a Kúria devizahitel-ügyben

Hét alapkérdést feltéve jogegységi döntést kezdeményezett a deviza alapú hitelezésről Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője.

2013. november 22.

Hat év fogházat kapott Rezesová

Hat év fogházra ítélte négy ember halálát követelő ittas járművezetés miatt Eva Rezesová szlovák állampolgárt pénteken első fokon, nem jogerősen a Gödöllői Járásbíróság. A közúti veszélyeztetés vádja alól felmentették a vádlottat.