Napi

2013. november 15.

Csalásra teremtették az áfát

Az általános forgalmi adó lényegében végső fogyasztási adó. Hozzáadott értékadóként való szerepeltetése, alkalmazása a végső fogyasztók által ténylegesen megfizetett adónak az értékesítési láncolaton való kiszóródását, elcsalását eredményezi. Az ezermilliárd forintot meghaladó adócsalások – az áfa lényegét felismerve – egyszerű módszerekkel megszüntethetők lennének.

2013. november 15.

Cozma-ügy: garázdaságért büntettek

Bűnösnek mondta ki és másodfokon jogerősen is különböző mértékű letöltendő, illetve felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szombathelyi Törvényszék pénteken a Cozma-gyilkosság ügyében garázdasággal és más bűncselekményekkel vádolt férfiakat.

2013. november 15.

Adótörvények: első kézből a 2014-es változások

Az Adó-kódex minden évben a legelsők között közli nyomtatásban az adó- és tb-törvények teljes szövegét, valamint a megváltozott jogszabályrészekhez fűzött magyarázatokat. A tavalyi évhez hasonlóan 2013-ban is egyszerre jelennek majd meg az Adó-kódex Adótörvények I., illetve Adótörvények II. számai, várhatóan november végén. A kiadványok megrendelői már a parlamenti végszavazást követő három napon belül elektronikusan hozzáférnek a magyarázatokhoz és a jogszabályokhoz, és jövőre online is követhetik az évközi módosításokat. (Promóciós tartalom)

2013. november 15.

Devizahiteles pert vesztett az OTP

Az OTP Bank a héten már másodszorra vesztett el másodfokon, jogerősen egy devizahiteles pert, ezúttal a Fővárosi Törvényszék ítélt az adós javára – írta az Index. Az MTI-nek a hitelintézetnél elmondták: felülvizsgálati kérelemmel fordulnak a Kúriához.

2013. november 14.

Kopogtat a NAV a vállalkozásoknál a kamarai díjakért

Legalább 160 ezer hazai vállalkozás számíthat arra, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megkeresi őket a kamarai regisztrációs díj befizetésének elmulasztása miatt. Az érintett vállalkozásoknak minimum 10 ezer forintjába kerülhet az eljárás, a kamarák pedig legkevesebb 800 millió forint elmaradt bevételhez juthatnak, de az összeg jóval nagyobb is lehet.

2013. november 14.

Brutális gyilkos kapott tényleges életfogytiglant

Tényleges életfogytiglani fegyházbüntetést szabott ki jogerősen a Debreceni Ítélőtábla arra a férfira, aki 2010-ben társával meggyilkolt két férfit, majd holttestüket kemencében elégette a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Öcsödön – közölte a táblabíróság szóvivője.

2013. november 14.

Törvényt hoznak a megfizethetőség elvéről

A közműszolgáltatások nonprofittá alakításáról szóló, vélhetően kétharmados törvény rögzíteni fogja a megfizethetőség elvét – közölte Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője csütörtökön a TV2 Mokka című műsorában.

2013. november 13.

Jogász Vándorgyűlés: fókuszban az új Ptk.

A Magyar Jogász Egylet Pécsett megrendezett 34. Jogász Vándorgyűlésének fókuszában az új Ptk. állt,  a rendezvény egyben szakmai továbbképzést is jelentett a résztvevőknek. A hatályba lépéshez szükséges jogalkotási kérdéseken kívül számos új jogintézmény, többek között a bizalmi vagyonkezelés is témája volt a rendezvénynek.

2013. november 13.

Törvényjavaslat a bizalmi vagyonkezelésről

A jövő év március közepén hatályba lépő új Polgári törvénykönyv (Ptk.) új jogintézményként vezeti be Magyarországon a bizalmi vagyonkezelést, ennek részletszabályait tartalmazza  a kormány honlapján közzétett törvénytervezet, amelyet november 7-ig lehetett véleményezni.