Napi

2013. szeptember 23.

Alapjogok sérültek a menekülttábor üzemeltetésekor

Magyarországon az idén már májusig több mint háromszor annyian kértek menedéket, mint tavaly egész évben. Az elmúlt esztendő azonos időszakához képest pedig megtízszereződött a menedékjogi kérelmek száma. Az adatok nyomán be nem jelentett ellenőrzést végeztek az ombudsman munkatársai a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai részlegének területén felállított sátortáborban, amelyet a menekülteknek létesítettek. A helyszíni vizsgálat az illegális határátlépők előállításával kapcsolatban nem állapította meg alapjogok sérelmét, de a sátortábor üzemeltetésében látott kifogásolni valót.

2013. szeptember 23.

Székely László: nem kell félni az új Ptk-tól

Ne féljenek az új polgári törvénykönyvtől (Ptk.), jelentős része már ismert – mondta Székely László, az új Ptk. kodifikációját koordináló volt kormányzati megbízott egy jogászoknak szóló szakmai rendezvényen Budapesten. Orosz Árpád kúriai bíró pedig az öröklési jog új elemeiből – egyebek mellett – a túlélő házastárs jogi helyzetének megváltozását emelte ki.

2013. szeptember 20.

Amit a gyakornokok foglalkoztatásáról tudni kell

2012. szeptember 1-től hatályba léptek a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv.) hallgatói munkaszerződésre vonatkozó szabályai. Ennek alapján a képzési program keretében, illetve a képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlat vagy gyakorlati képzés során a felsőoktatási intézményben, az intézmény által alapított gazdálkodó szervezetben vagy külső gyakorlóhelyen, a hallgatók csak hallgatói munkaszerződéssel végezhetnek munkát. 

2013. szeptember 20.

Gondnokság: ki fizesse az ingatlan-nyilvántartást?

A jogbiztonság követelményét sérti, hogy a bizonytalan jogi szabályozás miatt nem világos, ki fizesse a gondnokság alá helyezés ingatlan-nyilvántartási bevezetésének a díját: a gondnokolt, az ügygondnok, a bíróság, vagy a gyámhivatal? Szabó Máté ombudsman az esélyegyenlőség és az egyértelmű helyzet megteremtésére kérte a szaktárcát.

2013. szeptember 19.

Adatváltozás a cégnél: jelezni kell az önkormányzatnak is

Gyakran elfelejtik  a vállalkozások képviselői, hogy az önkormányzati adóhatóságnál is be kell jelenteni, ha a cég adataiban változás következik be. Ezt nem mindig egyszerű megtenni: például a Fővárosi Önkormányzat Adóhatósága nem készített kitöltési útmutatót a bejelentés/változás-bejelentés nyomtatványhoz, amit ezért nem lehet jól kitölteni, sőt a nyomtatvány egyes kérdései érthetetlenek.

2013. szeptember 19.

Nyilatkozatot olvastak fel a volt főrendőrök

Kérdésekre sem Bene László, sem Gergényi Péter nem válaszolt. Feladatukat jól látták el, a tévészékháznál nem lehetett parancsnokot cserélni – állították.

2013. szeptember 18.

Több bűncselekmény, de kevesebb gyilkosság történt tavaly

Kis mértékben nőtt a bűncselekmények száma 2012-ben: a regisztrált közvádas bűncselekmények abszolút száma 4,6 százalékkal emelkedett 2011-hez képest, ugyanakkor az emberölések és a súlyos testi sértések száma csökkent – derül ki a Legfőbb Ügyészség és a Belügyminisztérium által publikált adatsorból.