Napi

2013. október 30.

Akár 50 milliárdnyi uniós támogatást is megvonhatnak

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) novemberben megkezdte az elállási eljárást azokkal a cégekkel szemben, akik nem vették át a bővített tartalmú átláthatósági nyilatkozatot. Hamarosan azoktól a cégektől is megvonják a már megítélt támogatást, amelyek nem küldték vissza a nyilatkozatot. A már folyósított összegeket pedig kamatostul kell visszafizetni az érintetteknek.

2013. október 30.

Nyolc év járt gyerekek bántalmazásáért

Jogerősen nyolc év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla szerdán azt a makói férfit, aki rendszeresen bántalmazta, kínozta három nevelt gyermekét.

2013. október 29.

Pártfogói felügyelettel gátolnák a gyermekkorúak bűnismétlését

Megelőző pártfogást vezetne be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) azért, hogy megakadályozza a gyermekkorúak bűnismétlését. Jövő szeptembertől szűrőszoftverek használatát tennék kötelezővé az iskoláknak, valamint a nyilvános könyvtáraknak a gyerekek védelme érdekében.

2013. október 29.

Indoklás nélküli felmentés: az EU nem illetékes

Hatáskörének hiányát állapította meg végzésében az Európai Bíróság az indokolás nélküli felmentésre vonatkozó magyar szabályozásnak az alapjogi chartával való összeegyeztethetőségével kapcsolatban – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

2013. október 29.

Még keményebben lépnek fel a zsebszerződések ellen

A zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépés érdekében fogadott el törvényt hétfőn az Országgyűlés a fideszes Nagy István javaslatára. A jogszabály alapján az ügyész kezdeményezheti a bíróságnál, hogy a semmisnek minősített zsebszerződéssel eladott föld az állam tulajdonába kerüljön.

2013. október 29.

Az új Ptk-hoz kapcsolódó törvényeket fogadtak el

A jövő március 15-től hatályos új polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) kapcsolódó, a gondnokoltakról, a szomszédjogról és a jogi személyek átalakulásáról szóló jogszabályokat fogadott el az igazságügyi tárca javaslatára hétfőn az Országgyűlés.

2013. október 28.

Devizahitelesek: a kormány lép a bankok helyett

A Magyar Bankszövetség pénteken benyújtott javaslatai Varga Mihály szerint nem orvosolják a kormány által a devizahitelesek megsegítésében legfontosabbnak tartott két problémát, ezért a kabinet november elején az Országgyűlés elé terjeszti a devizaadósok megsegítésére szolgáló saját javaslatait – közölte a nemzetgazdasági miniszter.

2013. október 28.

Törvény készül a bírósági nyilvánosságról

Várhatóan jövő év elején készül el az igazságügyi adatkezelésről és az ítélkezés nyilvánosságáról szóló törvény tervezete az Országos Bírósági Hivatalban (OBH) – közölte Harangozó Attila, a hivatal kommunikációs munkacsoportjának tagja, a Szegedi Ítélőtábla elnöke.

2013. október 25.

Jogegységi döntést hozott a Kúria

Tisztességtelen a fogyasztói szerződésben az általános szerződési feltételen vagy egyedileg meg nem tárgyalt feltételen alapuló választottbírósági kikötés – mondta ki a Kúria jogegységi tanácsa a napokban.