Napi

2013. október 22.

Kormány elé kerülhet az új bv-kódex

Befejeződött a készülő büntetés-végrehajtási kódex társadalmi vitája, így az valószínűleg még az ősszel a kormány elé kerülhet – hangoztatta kedden sajtótájékoztatóján Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs vezetője.

2013. október 22.

Új Ptk.: benyújtották a törvénymódosításokat

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2014. március 15. napján lép hatályba. Az új Ptk. a magánjogi jogviszonyok eddigi legteljesebb körű szabályozását tartalmazza, így a korábbiaktól eltérően szabályozni fogja a családjogi jogviszonyokat és tartalmazza a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályokat is. Az egyes minisztériumok ezért felülvizsgálták a feladatkörüket érintő jogszabályokat és javaslatot tettek a kormánynak az új Ptk.-val összefüggő törvénymódosításokra.

2013. október 22.

Ároktői banda: hazahozták a szökevényeket

Hazahozták Budapestre az ároktői banda házi őrizetből megszökő, majd Svájcban elfogott két tagját a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai hétfőn késő este – közölte a rendőrség kedd reggel honlapján.

2013. október 21.

Változik a versenytörvény

Benyújtották a parlamentnek a versenytörvény módosításának tervezetét. Új jogintézmény a speciális egyezségi eljárás, a tervezet ezen túl módosítja az iratbetekintés és az üzleti titokká minősítés szabályait is.

2013. október 20.

Rétvári tovább szigorítani a büntetőeljárási szabályokat

Tovább szigorítaná a büntetőeljárási szabályokat a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára, aki szerint minden házi őrizetesnél, aki élet elleni vagy súlyos erőszakos bűncselekményt követett el, automatikusan fel kellene szerelni a nyomkövetőt.

2013. október 20.

A megállapodásoké lett a főszerep a munkaviszonyban

A rugalmas munkaerőpiac „mantrája” vélhetően nem értelmes, ráadásul az EU a munkaerő-piaci rugalmasságot bőven kompenzálja – többek között ez derült ki  az oktűber 15-17. között rendezett X. Magyar Munkajogi Konferencián. A Wolters Kluwer Kft. Rodin Felnőttképzési Üzletága által szervezett rendezvény résztvevői megtudhatták, hogy mitől is forradalmi az új munkajogi szabályozásunk.

2013. október 18.

Ab: át kell adni az állampártok iratait

Az Ab szerint a negyedik alaptörvény-módosítás nyomán a Politikatörténeti Intézetnek és az MSZOSZ-nek át kell adnia iratanyaga jelentős részét az államnak.