Oroszországban börtönbüntetésre ítéltek egy rendezőt és drámaírót a darabjuk miatt


Az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) abszurdnak nevezte, hogy egy orosz bíróság hétfőn hat év börtönbüntetésre ítélte Jevgenyija Berkovics rendezőt és Szvetlana Petrijcsuk drámaírót a díjnyertes, Finyiszt, a fénylő sólyom című színházi darabjuk miatt, amely a vád szerint a „terrorizmus nyilvános igazolásaként” szolgált.

A 39 éves Berkovics és a 44 éves Petrijcsuk 2023 májusa óta ül börtönben, miután a 2020-ban bemutatott színdarab miatt a terrorizmus védelmezésével vádolták meg őket. A színdarab a szíriai iszlamisták által az interneten verbuvált orosz nőkről szól, akik dzsihadistákhoz mentek feleségül. Az Európai Unió Külügyi Szolgálatának kedden, szóvivője útján közreadott közleménye szerint az alkotás valójában a terrorizmus ellen szól.

„Az ítélet abszurd, mintha Dosztojevszkij lenne felelős Raszkolnyikov meggyilkolásáért” – fogalmaztak. A bírósági határozat jól mutatja a kulturális intézmények feletti növekvő orosz állami ellenőrzést és az illetékes hatóságok azon törekvését, hogy megnyirbálják az alapvető szabadságokat – jelentették ki. A határozat újabb megerősítése annak, hogy Oroszország Vlagyimir Putyin orosz elnök alatt korlátlan tekintélyelvűségbe süllyedt – mondták.

A művészeknek joguk van a művészi kifejezés szabadságához. A Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának részes államaként Oroszországnak kötelessége tiszteletben tartani az alkotótevékenységhez nélkülözhetetlen szabadságot – húzták alá.

Az Európai Unió szolidaritást vállal mindazokkal az oroszokkal, akik fel merték emelni a hangjukat és bírálni merték Oroszország Ukrajna elleni háborúját, és akiket ezért fogva tartottak, bíróság elé állítottak vagy bebörtönöztek – tette hozzá közleményében az uniós külügyi szolgálat.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 7.

Aktívan lép fel a közösségi média ellen az orosz médiahatóság

Az orosz médiahatóság, a Roskomnadzor csütörtökön figyelmeztette az Apple -t és a Google -t, hogy pénzbírságot fog kiszabni, ha nem távolítják el Alekszej Navalnij börtönbe zárt ellenzéki vezetőhöz kapcsolódó alkalmazást a digitális piactereikről.