Aktívan lép fel a közösségi média ellen az orosz médiahatóság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az orosz médiahatóság, a Roskomnadzor csütörtökön figyelmeztette az Apple -t és a Google -t, hogy pénzbírságot fog kiszabni, ha nem távolítják el Alekszej Navalnij börtönbe zárt ellenzéki vezetőhöz kapcsolódó alkalmazást a digitális piactereikről.


A Roskomnadzor az orosz Interfax hírügynökségen keresztül tette közzé a közleményt, amelyben azt állította, hogy az alkalmazást „a Korrupcióellenes Alap tevékenységének folytatására használják…”, amelyet az országban szélsőséges csoportnak minősítettek, ezért a moszkvai városi bíróság júniusban betiltotta a működését.

Az alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy letölthessék telefonjukra Navalnij blogbejegyzéseit, és arra buzdítja az orosz választókat, hogy szavazzanak Vlagyimir Putyin pártja ellen a következő parlamenti választásokon.

Ha a cégek nem tesznek lépéseket az alkalmazás eltávolítása érdekében, az az orosz jogszabályok megsértésének minősül, és az amerikai székhelyű vállalatok beavatkozásának is tekinthető a közelgő választásokba. A jogsértésért legfeljebb 4 millió orosz rubel, (kb. 55 000 USD) bírságot szabhat ki a médiahatóság. Egyelőre sem a Google, sem az Apple nem törölte az alkalmazást saját online áruházaiból.

A technológiai vállalatok figyelmeztetése a nyugati közösségi médiavállalatok elleni nagyobb fellépés része. Oroszország július végén 3 millió rubel (kb. 41 000 USD) bírságot szabott ki a Google -re az új adatvédelmi szabályok megsértése miatt, valamint illegális tartalom miatt a Facebookot, a Twittert és a Telegram Messengert is megbírságolta.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2023. március 16.

Oroszország nem ismeri el az ICC joghatóságát

Oroszország nem ratifikálta az ICC-t létrehozó egyezményt és nem írta alá a szervezet alapító okiratát sem, ezért nem ismeri el a szervezet joghatóságát az orosz katonák által elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására.

2023. március 9.

Személyes adatok továbbítása az USA-ba

Az Európai Adatvédelmi Testület szerint továbbra sincsenek megfelelő garanciák a személyes adatok továbbításakor az adatoknak az amerikai titkosszolgálatoktól való védelmére.