Aktívan lép fel a közösségi média ellen az orosz médiahatóság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az orosz médiahatóság, a Roskomnadzor csütörtökön figyelmeztette az Apple -t és a Google -t, hogy pénzbírságot fog kiszabni, ha nem távolítják el Alekszej Navalnij börtönbe zárt ellenzéki vezetőhöz kapcsolódó alkalmazást a digitális piactereikről.

A Roskomnadzor az orosz Interfax hírügynökségen keresztül tette közzé a közleményt, amelyben azt állította, hogy az alkalmazást „a Korrupcióellenes Alap tevékenységének folytatására használják…”, amelyet az országban szélsőséges csoportnak minősítettek, ezért a moszkvai városi bíróság júniusban betiltotta a működését.

Navalnij

Az alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy letölthessék telefonjukra Navalnij blogbejegyzéseit, és arra buzdítja az orosz választókat, hogy szavazzanak Vlagyimir Putyin pártja ellen a következő parlamenti választásokon.

Ha a cégek nem tesznek lépéseket az alkalmazás eltávolítása érdekében, az az orosz jogszabályok megsértésének minősül, és az amerikai székhelyű vállalatok beavatkozásának is tekinthető a közelgő választásokba. A jogsértésért legfeljebb 4 millió orosz rubel, (kb. 55 000 USD) bírságot szabhat ki a médiahatóság. Egyelőre sem a Google, sem az Apple nem törölte az alkalmazást saját online áruházaiból.

A technológiai vállalatok figyelmeztetése a nyugati közösségi médiavállalatok elleni nagyobb fellépés része. Oroszország július végén 3 millió rubel (kb. 41 000 USD) bírságot szabott ki a Google -re az új adatvédelmi szabályok megsértése miatt, valamint illegális tartalom miatt a Facebookot, a Twittert és a Telegram Messengert is megbírságolta.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.