A Google fellebbez a francia gigabírság ellen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Google szerdán bejelentette, hogy fellebbezni fog az Autorité de la concurrence („Autorité”), a francia versenyjogi hatóság által júliusban kiszabott 500 millió eurós bírság ellen.

A büntetést azért szabták ki, mert egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik az online platformokra, hogy a médiából származó hírek felhasználásából származó bevételekből nagyobb részt juttassanak vissza ezen szervezeteknek.

A Google France vezetője, Sebastien Missoffe „aránytalannak” nevezte a bírságot, tekintettel arra, hogy a vállalat „arra törekszik, hogy megállapodásra jusson és megfeleljen az új törvénynek”. Állította: Továbbra is keményen dolgozunk az ügy megoldásán és a fizetős hírszolgáltatás megvalósításán.

Ez magában foglalja az ajánlatok kiterjesztését 1200 kiadóra, a szerződések szempontjainak tisztázását és a francia versenyhatóság által kért további adatok megosztását.

versenyjogi bírság

2019 -ben az EU frissítette digitális szerzői jogi szabályait, és új jogot vezetett be a sajtókiadóknak a kiadványuk online használatára vonatkozóan.

„A hírfolyamban megjelenő cikkek szerzői jogosultak lesznek ezen új jogból származó bevételének egy részére.”

A Google News és más online megosztási platformok évek óta kiemelik a tartalmat a sajtóközleményekből, amelyeket webhelyeiken osztottak meg.

Az Autorité közölte, hogy a Google -nak a fellebbezéstől függetlenül továbbra is meg kell fizetnie a bírságot a megadott határidőig. Nem világos, hogy mennyi ideig tart a fellebbezés, vagy hogyan nyeri vissza a Google a bírságot, ha igazat adnak neki.

Általában az ilyen vitatott bírságokat letétbe helyezik, amíg az ügyet meg nem oldják. Az Autorité júliusi határozatában kijelentette, hogy a Google -nak két hónapon belül terveket kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy hogyan kompenzálja a helyi hírügynökségeket az általuk gyártott tartalom használatáért. Ennek elmulasztása napi 900 000 euró összegű további bírságot vonhat maga után.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.