A Google fellebbez a francia gigabírság ellen


A Google szerdán bejelentette, hogy fellebbezni fog az Autorité de la concurrence („Autorité”), a francia versenyjogi hatóság által júliusban kiszabott 500 millió eurós bírság ellen.


A büntetést azért szabták ki, mert egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik az online platformokra, hogy a médiából származó hírek felhasználásából származó bevételekből nagyobb részt juttassanak vissza ezen szervezeteknek.

A Google France vezetője, Sebastien Missoffe „aránytalannak” nevezte a bírságot, tekintettel arra, hogy a vállalat „arra törekszik, hogy megállapodásra jusson és megfeleljen az új törvénynek”. Állította: Továbbra is keményen dolgozunk az ügy megoldásán és a fizetős hírszolgáltatás megvalósításán.

Ez magában foglalja az ajánlatok kiterjesztését 1200 kiadóra, a szerződések szempontjainak tisztázását és a francia versenyhatóság által kért további adatok megosztását.

2019 -ben az EU frissítette digitális szerzői jogi szabályait, és új jogot vezetett be a sajtókiadóknak a kiadványuk online használatára vonatkozóan.

“A hírfolyamban megjelenő cikkek szerzői jogosultak lesznek ezen új jogból származó bevételének egy részére.”

A Google News és más online megosztási platformok évek óta kiemelik a tartalmat a sajtóközleményekből, amelyeket webhelyeiken osztottak meg.

Az Autorité közölte, hogy a Google -nak a fellebbezéstől függetlenül továbbra is meg kell fizetnie a bírságot a megadott határidőig. Nem világos, hogy mennyi ideig tart a fellebbezés, vagy hogyan nyeri vissza a Google a bírságot, ha igazat adnak neki.

Általában az ilyen vitatott bírságokat letétbe helyezik, amíg az ügyet meg nem oldják. Az Autorité júliusi határozatában kijelentette, hogy a Google -nak két hónapon belül terveket kell benyújtania arra vonatkozóan, hogy hogyan kompenzálja a helyi hírügynökségeket az általuk gyártott tartalom használatáért. Ennek elmulasztása napi 900 000 euró összegű további bírságot vonhat maga után.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 16.

Második kiegészítő jegyzőkönyvet fogadtak el a kiberbűnözés ellen

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának olasz elnöksége megnyitotta aláírásra a kiberbűnözés elleni egyezmény (Budapesti Kibervédelmi Egyezmény) második kiegészítő jegyzőkönyvét, amelynek célja a hatóságok közötti együttműködés és az elektronikus bizonyítékok megosztása.