Az orosz bíróság elrendelte Navalnij özvegyének a letartóztatását


Julija Navalnaját szélsőségességgel vádolják, pont úgy, ahogy korábban férjét, Alekszej Navalnijt is.

Elfogatóparancsot adott ki egy moszkvai bíróság Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij februárban elhunyt orosz ellenzéki aktivista özvegye ellen – számolt be a BBC. Navalnaját az orosz állami média szerint szélsőségességgel vádolják.

Navalnaja nem Oroszországban él, a mostani körözés azt jelenti, hogy ha újra belépne az ország területébe, akkor őrizetbe vennék. A BBC szerint a vádaknak egy 2021 júniusában hozott bírósági döntéshez lehet köze, amellyel szélsőségesnek nyilvánítottak három, Navalnijhoz köthető szervezetet.

Julija Navalnaja már férje temetésén sem tudott részt venni, akkor videóban üzent, amelyben megfogadta, hogy folytatja az Alekszej Navalnij által megkezdett munkát. Navalnij halála idején Oroszország egyik legészakibb és legeldugottabb börtönében töltötte 19 éves fegyházbüntetését, amelyet – a feleségével szembeni mostani vádakhoz hasonlóan – szélsőséges tevékenységek miatt kapott. Amikor írtok erről, ne feledkezzetek meg a legfontosabb dologról: Vlagyimir Putyin gyilkos és háborús bűnös” – reagált Navalnaja az X-en az elfogatóparancs hírére. Szerinte Putyin helye egy olyan, kétszer három méteres börtöncellában lenne, mint “amelyben Alekszejt is megölte”.

Forrás: hvg.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Magyarország tovább erősítette pozícióját az uniós igazságügyi eredménytáblán

Az Európai Bizottság közzétette az Európai Igazságügyi Eredménytábla 2024 című kiadványát. Az összefoglaló az Európai Unió jogállamisági eszköztárának részeként éves áttekintést nyújt az igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságára, minőségére és függetlenségére vonatkozó mutatókról. Célja, hogy objektív, megbízható és összehasonlítható adatokkal segítse a tagállamokat nemzeti igazságügyi rendszereik hatékonyságának javításában. Jelentőségét növeli, hogy az uniós igazságügyi eredménytábla az éves jogállamisági jelentés egyik információforrása.

2024. július 19.

MOKK: gyakran kérnek egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot a bérbeadók

A felvételi ponthatárok kihirdetésével ismét kezdetét veszi a lakáskeresési roham az egyetemi városokban. A bérbeadók jellemzően két- vagy háromhavi kaucióval biztosítják be magukat arra az esetre, ha a bérlőnek tartozása keletkezik vagy kárt tesz az ingatlanban. Ugyanakkor probléma esetén az számít leginkább, hogy készült-e közjegyzői okirat, amely nélkül csak hosszú és költséges pereskedéssel tudják a bérbeadók az igényünket érvényesíteni – hívta fel a figyelmet pénteken kiadott ismeretterjesztő írásában a  Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

2024. július 19.

Az OBH megkezdi az IFORM -ra való átállást

Az OBH elkészítette és 2024. július 16. napjától fokozatosan, ügyszakonként eltérő időpontokban teszi elérhetővé az ügyfelek számára a beadványok benyújtására szolgáló iFORM űrlapokat.