Putyin kiberbűnözői a Nyugat kritikus infrastruktáráit is célba vették


A brit kiberbiztonsági központ figyelmeztetést adott ki, hogy az orosz vezetéshez kötődő kiberbűnözői csoportok az ukrajnai után immár a nyugati országok kritikus infrastruktúráját is megtámadhatják.

A figyelmeztetés a Kreml és a Nyugat közötti legújabb eszkaláció, több mint egy évvel azután, hogy Moszkva megszállta Ukrajnát – írja a Politico. Eddig ilyen kibertámadások elsősorban az ukrán infrastruktúrát érték, bár nyugati tisztviselők többször figyelmeztettek arra, hogy a hasonló támadások azon kívülre is kiterjedhetnek.

„Ezek az államhoz kötődő csoportok gyakran szimpatizálnak Oroszország inváziójával, és inkább ideológiai, mint pénzügyi motivációjuk van. Bár igazodhatnak Oroszország vélt érdekeihez, gyakran nem állnak hivatalos állami ellenőrzés alatt, így tevékenységük kevésbé korlátozott, célpontjaik pedig szélesebb körűek, mint a hagyományos kiberbűnözés szereplőinek. Ez kevésbé teszi őket kiszámíthatóvá” – állapítja meg róluk a brit hivatal.

Mint írják, e csoportok kibertevékenysége gyakran túlterheléses (DDoS-) támadásokból, weboldalak meghamisításából és hamis információk terjesztéséből áll, mások azonban deklarálták, hogy a nyugati kritikus nemzeti infrastruktúrákban próbálnak jelentősebb zavaró és romboló hatást elérni. A brit hatóság ezért arra számít, hogy ezek a csoportok keresni fogják az ilyen hatások elérését, különösen, ha ezek a rendszerek nem eléggé védettek.

Eddig ezek a támadások elsősorban a kormányzati szervek és vállalatok weboldalai ellen irányultak. Oliver Dowden brit államtitkár azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a politikai indíttatású csoportok olyan célpontokra is kiterjesztik tevékenységüket, mint az energetikai és távközlési infrastruktúra. Hozzátette, London egyelőre nem azonosított bizonyítékot arra, hogy ilyen támadások történtek volna.

(hu.euronews.com)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

Az országos átlagnál is jobban javult a zalai bíróságok ügykezelése

Az országos átlagnál több ügy érkezett tavaly a zalai bíróságokra, de többet is zártak le, és a két éven túl elhúzódó esetekben is nagyobb volt a csökkenés – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki kabinetjének főosztályvezetője csütörtökön Zalaegerszegen, sajtótájékoztatón.

2024. április 18.

Erőszakos Sztárbox-jelenetek miatt büntették a Kanapéhuszárokat

Összesen 8 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Kanapéhuszárok című műsorszám két epizódja miatt, miután állampolgári bejelentésre, hatósági ellenőrzést követően hivatalból indított közigazgatási hatósági eljárást a médiaszolgáltatóval szemben. A Kanapéhuszárok vizsgált epizódjaiban a Sztárbox olyan erőszakos jelenetei is láthatók voltak, amelyek alkalmasak lehettek a tizenhat éven aluli gyermekek személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön.