Questor-ügy: pontosít a törvényszék


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Fővárosi Törvényszék közleményben pontosította a „Quaestor-üggyel” kapcsolatban  február 14-én az MTI nyomán a magyar sajtóban megjelenteket.


A Fővárosi Törvényszék a csalás bűntette és más bűncselekmények miatt T. Csaba és társai ellen folyamatban lévő büntetőügyben a nyomozás során beszerzett, a büntetőeljárásból jogerősen kizárt igazságügyi szakértő közreműködésével készült együttes szakértői véleményről megállapította, hogy az bizonyítékként nem használható fel – írja közleményében a Fővárosi Törvényszék.

A bíróság 2016. december 15. napján hozott végzésével a büntetőeljárásba a nyomozás során bevont igazságügyi szakértő kizárásáról határozott, mert a szakértő 2011. decembertől kezdődően, és jelenleg is, megbízási jogviszonyban áll a QUAESTOR Pénzügyi Zrt. ideiglenes vagyonfelügyelőjeként, majd felszámolójaként eljáró Kvantál Kft-vel és a vádbeli időszak egy részében cégjegyzésre jogosult ügyvezetője is volt a cégnek. A Fővárosi Törvényszék szakértőt kizáró végzését a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta és a határozatának indokolásában kifejtette, hogy az elsőfokú végzésben írtak minden tekintetben helytállóak. Döntésében a törvényszék és az ítélőtábla is nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy a pártatlanság elve a büntetőeljárás alkotmányos és garanciális alapelve, amelynek látszólagos megingása is az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, a bírósági döntések hitelességét és tekintélyét sérti.

A Fővárosi Főügyészség 2017. február 14-én az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásával ellentétben a Fővárosi Ítélőtábla a határozatában csupán „megjegyezte”, hogy az együttesen adott szakvélemény azt jelenti, hogy annak minden megállapításával egyetértenek a szakvélemény készítői és általánosságban utalt arra, hogy együttes szakvélemény esetén az egyik szakértő kizárása a szakvélemény felhasználhatóságát alapvetően nem érinti. De ugyanakkor a másodfokú bíróság hangsúlyozta, hogy a szakvélemény felhasználásáról az elsőfokú bíróság, azaz a Fővárosi Törvényszék határoz. Tehát az ügyészi véleménnyel szemben a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyó végzése a szakértői vélemény felhasználhatóságára vonatkozóan nem tartalmaz semmilyen „iránymutatást”, így azt a törvényszék nem is hagyhatta figyelmen kívül.

A büntetőeljárásról szóló törvény 78. § (4) bekezdése szerint nem értékelhető bizonyítékként az olyan bizonyítási eszközből származó tény, amelyet a bíróság, az ügyész vagy a nyomozó hatóság bűncselekmény útján, más tiltott módon vagy a résztvevők eljárási jogainak lényeges korlátozásával szerzett meg. Erre tekintettel a Fővárosi Törvényszék felhívja a figyelmet, hogy egy ügydöntő határozat hatályon kívül helyezését sokkal inkább eredményezheti a nyomozás során törvénysértő módon beszerzett bizonyíték büntetőeljárásban történő felhasználása, mint a pártatlannak nem tekinthető szakértő közreműködésével készített szakvéleménynek a bizonyítékok közül történő kirekesztése – zárul a törvényszék közleménye.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 26.

Húsz évi pereskedés után került vissza két értékes műtárgy egy zsidó vállalkozó leszármazottjához Horvátországban

Húsz évi pereskedés után került vissza egy 18. és egy 19. századi francia festő egy-egy értékes műve Andrew Reichsman Egyesült Államokban élő filmproducerhez, akinek zsidó felmenőit 1941-ben az usztasák vezette Független Horvát Állam (NDH) deportálta, vagyonukat pedig elkobozta – írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.