Rigó: az új közbeszerzési törvény ösztönzi a jogkövetést


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tavaly elfogadott új közbeszerzési törvényben kapott felhatalmazás alapján a Közbeszerzési Hatóság ellenőrizheti a szerződések teljesítését, ezzel erőteljesebben ösztönözhető a jogkövető magatartás – mondta Rigó Csaba Balázs, a hatóság elnöke, a Miniszterelnökséggel közösen szervezett szakmai konferencián.


A csütörtöki rendezvényről szóló összefoglaló szerint az elnök előadásában kifejtette: a szerződések teljesítésének ellenőrzése során az idén október közepéig 192 ügy indult, ezekből 13 büntetőfeljelentés, 53 jogorvoslati eljárás született, továbbá 5 törvényességi felügyeleti eljárás indult a cégbíróságon, számos bejelentés a Gazdasági Versenyhivatal, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda felé, és 2 polgári peres eljárást is indított a hatóság a szerződés semmisségének kimondására.  

Beszámolt arról is, hogy az első kilenc hónapban közel 6700 közbeszerzési eljárás zajlott 1600 milliárd forint összértékben. A mikro-, kis és középvállalkozások teljesítménye nem csökkent, az eljárások 81,4 százalékát nyerték el, amely lényegében megegyezik a 2015 azonos időszakival (83,1 százalék).

 

Rigó Csaba Balázs elmondta azt is, hogy a jogorvoslati munka hatékonyabb lett: csak az idei év első tíz hónapjában közel annyi jogorvoslati eljárás indult, mint tavaly egész évben, miközben nem növekedett a 24 napos átlagos ügyintézési idő. A növekedést a hivatalból indított eljárások számának emelkedésével indokolta a hatóság elnöke.

A közlemény szerint a konferencián felszólalt a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkára is, aki beszédében utalt többek között a közbeszerzési törvény módosítására vonatkozó új javaslatra. Császár Dániel úgy vélte, hogy a közbeszerzési törvény tavaly novemberi hatályba lépése óta tapasztaltak alapján napirenden lévő módosítás gördülékenyebb, egyúttal átláthatóbb gyakorlatot eredményez majd. 

A tájékoztatás szerint a módosítás eredményeként a legkisebb értékű eljárásoknál az árubeszerzés és szolgáltatás-megrendelés esetén 18 millió forintról 15 millió forintra csökken az értékhatár, amely felett a közbeszerzéseket egy összefoglaló tájékoztatás közzétételével meg kell hirdetni.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 22.

Holland bíróság: lehet az etnikai alapon igazoltatni, a panaszos fellebbezett

A holland rendfenntartó szervek továbbra is figyelembe vehetik az etnikai hovatartozást igazoltatáskor, különösen határellenőrzéseknél, ez nem számít diszkriminatív gyakorlatnak – jelentette be döntését egy holland bíróság, miután jogvédő szervezetek és egy afrikai származású holland állampolgár beperelte a rendfenntartó szervezeteket ilyen jellegű eljárás miatt.