Schadl György és Völner Pál is tagadta bűnösségét – folytatás május 4-én


A Fővárosi Törvényszék a mai napon megtartotta a harmadik előkészítő ülést abban a büntetőügyben, amelyben 22 személlyel szemben emeltek vádat bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügy I. rendű terheltjét vezető beosztású hivatalos személy által a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével, hivatali helyzettel egyéb módon történő visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével, vesztegetést állítva és üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével, felbujtóként elkövetett kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével vádolja.

Társaival szemben többek között vezető beosztású hivatalos személy által, az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette, társtettesként, különösen nagy kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette, illetve hivatali
helyzettel visszaélésre irányuló hivatalai vesztegetés bűntette miatt emeltek vádat.

A mai előkészítő ülésen megjelent 4 vádlott (I., II., III. és V. rendű) egyike sem ismerte be bűnösségét és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, így esetükben a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet. A tárgyalások időpontjai: 2023. május 16., 18., 23., 25., 30., 2023. június 1., 5., 6., 13., 15., 20. és 22.

A 2023. február 27-re kitűzött előkészítő ülést – amelyen a tervek szerint döntés született volna a bűnösségüket beismerő vádlottak nyilatkozatainak elfogadásáról – a bíróság 2023. május 4-re halasztotta, ugyanis a mai előkészítő ülésen számos olyan észrevétel hangzott el, amely alapján a döntés elhalasztása indokolt.

Az előkészítő ülés mai napján a III. rendű vádlott védője indítványozta a terhelt letartóztatásának megszüntetését és enyhébb kényszerintézkedés elrendelését, azonban a bíróság ezt elutasította, mivel a letartóztatás fenntartása óta annak okaiban változás nem történt. A vádlottal szemben továbbra is fennáll a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítésének, illetve a bűnismétlés veszélye. A bíróság
e döntése végleges.

Forrás: Fővárosi Törvényszék sajtóanyaga

További beszámolók a bíróság mai üléséről: Lapszemle (hvg.hu, telex, 24.hu, index.hu)

Völner Pál tagadta a bűnösségét és jelezte: tárgyalást akar. Ártatlannak vallotta magát, így nem fogadta el az ügyészség indítványát arra, hogy beismerés esetén 8 év börtönbüntetésre és 25 millió forintos pénzbüntetésre ítéljék. Völner röviden a bíróságnak azt mondta, „bűncselekményt nem követtem el, a vádirat nagy része súlyosan valótlan és alaptalan”. Völner azt állítja, a nyomozati anyagok egy részét a vádlottak nem kapták meg, a vádirat szerinte valótlan. Völner tagadta, hogy Schadl Györggyel korrupciós kapcsolatban állt volna. Szerinte valótlanul állítja a vád, hogy hivatali pozíciójával visszaélve befolyásolta a végrehajtói kinevezéseket. „Hivatali helyzetemmel soha nem éltem vissza, hivatali kötelezettségemet soha nem szegtem meg” – mondta, miközben minden ellene felhozott vádat tagadta.

Papp Gábor – Völner Pál ügyvédje – elmondta: 2019 június Varga Judit és Völner között volt sms-váltás a végrehajtói kinevezésekkel kapcsolatban. Több – Varga és Völner közötti sms üzenetet – is be fog csatolni a védelem. Völner védője azt kérte, hallgassa meg tanúként a bíróság Varga Judit minisztert. Két korábbi államtitkárt is beidéznének tanúként: Vízkelety Mariannt és Kovács Pált.

Nem ismerte be a bűnösségét Schadl György sem. „Nem követtem el bűncselekményt” – mondta a Magyar Bírósági Végrehajtói kar elnöke. Azt állítja, hogy nem adott át kenőpénzt Völnernek, akinek szerinte nem is lett volna lehetősége befolyásolni a végrehajtói kinevezéseket. Schadl nem érti, hogy ha a Nemzeti Védelmi Szolgálat tudta, hogy ő pénzt ad át Schadlnak, akkor miért nem volt tettenérés. Schadl az összes, őt érintő vádpontot tagadta, részletesen kifejtve, hogy egy-egy vádpont szerinte miért valótlan.

Nem ismerte be a bűnösségét az ügy harmadrendű vádlottja, R. Róbert sem. „Nem követtem el bűncselekményt, ezért nem ismerem be” – mondta a bíróságon R. Róbert. Szerinte a vádirat nem tartalmazza a valóságot és azokat a tényeket, amelyek az ő mentségére szolgálnának. R. Róbert azt szeretné, ha a bíróság megismerné a telefonlehallgatások teljes hanganyagát, mert szerinte a vád a kontextusból ragadott ki részeket.

A tárgyalás további részleteiről a TELJES HVG cikkből IDE kattintva tájékozódhatnak. Szinte valamennyi hírportál részletesen foglalkozik a fejleményekkel, lásd pl a 24.hu, vagy az index beszámolóját, viszont a kormánypárti sajtóból mindez hiányzik – írja a telex.hu. A tárgyalás a politikai performace-t sem nélkülözte, Jakab Péter egy bilincset tett az első számú vádlott nyakába. A bíró, Dr. Tóth Erzsébet később az incidensről azt mondta, nem lehet Jakabbal szemben semmiféle átvilágítást, biztonsági ellenőrzést végezni, mert országgyűlési képviselő, akinek szabad bejárása van a közintézményekbe. Mindenesetre a bíró azt mondta, jegyzőkönyvbe veszik, hogy behozott egy olyan tárgyat, amit nem szabadott volna.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 23.

Josep Borrell: az EU elítéli és elfogadhatatlannak tartja a Nemzetközi Büntetőbíróság elleni orosz fenyegetést

Az Európai Unió elítéli és elfogadhatatlannak tartja, hogy „egy magas rangú orosz képviselő” azzal fenyegetőzött: erőszakot alkalmaz a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) és az annak székhelyet biztosító országgal, Hollandiával szemben, amiért a bírság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen – jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő csütörtökön.

2023. március 23.

Bombával fenyegetőzött, letöltendő börtönt kapott

A közlemény szerint a férfi – miután a párja szakított vele – 2021. június 22-én felhívta a 112-es segélyhívót és valótlan bejelentést tett mondván, bomba robban délután az egyik budapesti rendőrkapitányságon, amelynél a korábbi élettársa dolgozott. A vádlott elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról – tették hozzá.

2023. március 23.

Elsőfokú ítélet született a mórahalmi makettpark ügyében

Elsőfokú ítélet hozott szerdán a Szegedi Törvényszék a mórahalmi makettpark ügyében, a vádlottakat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás kísérletében mondták ki bűnösnek felbujtóként, közvetett tettesként, illetve bűnsegédként.