Senyei György: kiegyensúlyozott a Kaposvári Törvényszék ítélkezése


Időszerűség, szakmaiság és kiegyensúlyozott ítélkezési tevékenység jellemezte a Kaposvári Törvényszék munkáját 2023-ban is – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Kaposváron kedden.

Senyei György a Kaposvári Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón kiemelte: a törvényszékre és a hozzá tartozó járásbíróságokra tavaly a 2022. évinél 1,8 százalékkal több, 32 987 ügy érkezett, ezen belül nőtt a peres ügyek száma. Az ügyszám emelkedése országosan 2,4 százalék volt, amely „alacsony mértékű, de érezhető” – jegyezte meg.
Az OBH elnöke jelezte, hogy a Kaposvári Törvényszéken a befejezett ügyek száma meghaladta az érkezettekét, 2023-ban az előző évhez képest 4 százalékkal csökkent az ügyhátralék.
Négy évvel ezelőtt központi intézkedés született a két éven túl húzódó ügyek számának mérsékléséért, azóta országosan megfeleződött ezen peres eljárások száma – közölte Senyei György, aki egyúttal jelezte, hogy a Kaposvári Törvényszéken 2020 végén 124, tavaly év végén 85 ilyen ügy volt folyamatban.

Az OBH elnöke szólt arról is, hogy a jogerőre emelkedési arány kedvező volt a Kaposvári Törvényszéken: a polgári-gazdasági ügyszakban hozott járásbírósági ítéletek több mint 93 százaléka ellen nem éltek jogorvoslattal a felek, amely mutatja a bírósági ítélkezés elfogadottságát.

Senyei György kitért rá, hogy az ítélkezés megalapozottsága a jogorvoslatok tükrében is vizsgálható, és a Kaposvári Törvényszéken büntető és polgári-gazdasági szakban egyaránt csökkent a hatályon kívül helyezési döntések száma. Az OBH elnöke hangsúlyozta, hogy elsőrendű kötelezettség a minőségi munkavégzés feltételeinek megteremtése, ennek jegyében a Kaposvári Törvényszéken tavaly 322 millió forint értékben fejlesztették a belső munkakörnyezetet, eszközöltek műszaki beszerzéseket. Somogy vármegyében kilenc tárgyalóterem alkalmas a távmeghallgatás megtartására, ebből négy Kaposváron, a többi Barcson, Nagyatádon, Siófokon Fonyódon, Marcaliban található, ezekben a bírák tavaly 1087 távmeghallgatást tartottak – mondta.
Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke azt hangsúlyozta, hogy 2023 a nyugodt ítélkezés éve volt, az ügyforgalmi adatokban nem volt kiugró eltérés, a létszám stabil volt, az ítélkezést nem befolyásolták említésre méltó külső körülmények.

A magyarországi bíróságokra érkező ügyek 2,8 százaléka jutott a Kaposvári Törvényszékre, a peres ügyek tekintetében ez az arány 3,1 százalék – közölte. Hajnal Éva kiemelte: a Kaposvári Törvényszékre és a hozzá tartozó járásbíróságokra tavaly 7223 peres ügy került, 3,3 százalékkal több, mint 2022-ben, de 7371 ügyet sikerült befejezni.

A Kaposvári Törvényszék időszerűségi mutatója kiváló, öt éven túli per mindössze három van folyamatban, a munkateher az országos és a járásbíróságok összevetésében is arányos – mondta.
Hajnal Éva a személyi feltelekről szólva beszámolt arról, hogy tavaly egy bíró nyugdíjba ment, négy bírói kinevezés történt, 28 igazságügyi alkalmazott szüntette meg jogviszonyát.

A törvényszéki elnök magyarázata szerint utóbbi egy országos trend, hátterében az állhat, hogy felelősségteljes munkájuk nem áll arányban a jövedelmükkel.
Hajnal Éva úgy vélte, hogy a tárgyi feltételek adottak voltak a megfelelő ítélkezéshez, de nehéz megtartani a költségvetés egyensúlyát az ítélkezéshez közvetlenül kapcsolódó kiadások rendkívüli emelkedése miatt. A szakértői költségek az előző évhez képest 60, a tolmács-, illetve fordítói díjak 63, a tanúdíjak 37 százalékkal emelkedtek – sorolta. Példaként hozta fel, hogy a törvényszék 103 millió forint államot terhelő szakértői díjat fizetett ki 2023-ban.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 8.

A befejezett peres ügyek száma meghaladta az érkezett ügyek számát

„Évtizedes, de talán azt is mondhatjuk, hogy évszázados távlatban kijelenthető: a magyar bírósági ítélkezés nagy részben Budapestre koncentrálódik. 2022-ben a Fővárosi Törvényszékre és az itt működő kerületi bíróságokra érkezett a bírósági ügyek 28 százaléka, és itt volt folyamatban az összes bírósági ügy 31 százaléka. Nem véletlen, hogy a Fővárosi Törvényszék nem csupán az ország legnagyobb ügyforgalmú, hanem a legnagyobb létszámú bírósága is. Az engedélyezett létszám közel 760 bíró és 2200 igazságügyi alkalmazott – ennyien teljesítenek szolgálatot a Fővárosi Törvényszéken és a kerületi bíróságokon” – mondta dr. Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón.