Sörrel kenyerezték le a pénzügyőröket, az ügyészség súlyosításért fellebbezett


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokon eljáró ügyészség, a büntetések súlyosítását indítványozta annak a két vádlottnak az ügyében, akik az általuk végrehajtott jövedéki ellenőrzés befejezése után az ellenőrzéssel érintett cég képviselője által a helyszínen ingyenesen felkínált sört később elfogadták.

A Gyulai Törvényszék a 2019. október 16-án hozott ítéletével az egyik terheltet három rendbeli hivatali visszaélés bűntette, befolyással üzérkedés bűntette, három rendbeli hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és társtettesként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt egy év hat hónap fogházbüntetésre, két év közügyektől eltiltásra és 50.000,- forint pénzbüntetésre, míg a társát bűnpártolás bűntette miatt 240.000,- forint pénzbüntetésre ítélte.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál pénzügyőrként dolgoztak. 2016 decemberében egy Békés megyei örfőzde éves készletfelvételét hajtották végre,  nem tártak fel jogsértést. Az ellenőrzés befejezése után a gazdasági társaság képviselője ingyenesen sört ajánlott fel a terhelteknek, amelyet elfogadtak, de azt a lebukás kockázata miatt nem a helyszínen, hanem csak később vették át.

Ezen az eseten kívül a terheltek egyike 2016 augusztusában három cég képviselőjét telefonon tájékoztatta arról, hogy az általuk üzemeltetett sörfőzdében, illetve telephelyükön ki, mikor és milyen célból fog jövedéki ellenőrzést tartani. A terhelt a hivatali munkája során tudomására jutott adatot azzal a céllal közölte az arra nem jogosult személyekkel, hogy azok felkészülhessenek a hatósági ellenőrzésre.

Ugyanez a terhelt a szabálytalan bérfőzetés miatt indult jövedéki eljárásban két liter pálinkát vett át a szeszfőzdét üzemeltető vállalkozótól azért, hogy az ügyben ténylegesen eljáró pénzügyőrt befolyásolja a jövedéki eljárás elfogulatlan intézésében.

Más esetben a nem megfelelő minőségű sör megsemmisítése érdekében indult adóhatósági eljárásban a jövedéki terméket a sörfőzde képviselőjének kezdeményezésére, szabályellenesen a szennyvízcsatornába öntötték. A terhelt és a kollégája az intézkedésükről készített jegyzőkönyvet azt megelőzően lezárták és a helyszínt elhagyták, hogy a megsemmisítés befejeződött volna. A cég képviselője az eljáró pénzügyőröknek még a jegyzőkönyv elkészítése előtt ingyenesen ebédet biztosított, továbbá nyolc palack sört is átadott részükre. A felvett jegyzőkönyv valótlanul tartalmazta a megsemmisítés előírásszerű megtörténtét.

Szintén ez a terhelt egy másik társával együtt sörfőzdében tartott hatósági ellenőrzést, ahol a gazdasági társaság képviselője az ellenőrzés közben ingyenesen sört adott át és ingyenesen ebédet biztosított számukra annak érdekében, hogy a pénzügyőrökkel érdekeltségi viszonyt alakítson ki. A terhelt és a társa a felajánlott sört és ebédet elfogadták.

Az elsőfokú ítélet ellen az elsőfokú ügyészség valamint a terheltek és védőik is fellebbezést jelentettek be. Az ügyészség a vádlottak terhére, a bűnpártolást megvalósító terhelt cselekményének eltérő minősítése, valamint a büntetések súlyosítása érdekében fellebbezett, amit a másodfokú ügyészség fenntartott.

A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint a korrupciós bűncselekményt elkövető terheltekkel szemben a kiszabott büntetések többsége aránytalanul enyhe. A több bűncselekményt is elkövető vádlottal szemben hosszabb tartamú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás, valamint magasabb összegű pénzbüntetés, továbbá a szabadságvesztés végrehajtási fokozatának börtönre történő megváltoztatása indokolt.

A vádlott-társával szemben az elsőfokú bíróság által kiszabott pénzbüntetés mellett végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását tartja a fellebbviteli főügyészsége szükségesnek.

Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla jár el.

(ugyeszseg.hu)


Kapcsolódó cikkek

2019. december 4.

Igazságszolgáltatási vezetők: sikeres a korrupcióellenes fellépés

Sikeresnek nevezték a korrupcióellenes fellépést a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a Legfőbb Ügyészség, valamint a Belügyminisztérium vezetői a korrupcióellenes együttműködési megállapodás aláírásának nyolcadik évfordulóján tartott rendezvényen, szerdán a Kúrián.
2020. február 6.

Volt ügyészt és pénzügyőröket vádolnak korrupcióval

Bűnszervezetben, az előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a Központi Nyomozó Főügyészség 14 ember – köztük egy volt ügyész és három egykori pénzügyőr – ellen a Debreceni Törvényszékre – közölte a főügyészség vezetője csütörtökön.