Súlyos adatvédelmi bírság a Googlenek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A belga adatvédelmi hatóság 600.000 euró pénzbírságot szabott ki a Google belga leányvállalatára, mert a cég megsértette a belga állampolgárok elfeledtetéshez való jogát, valamint azért, mert a találatok keresőmotorból való eltávolítása rendszeresített nyomtatvány nem felelt meg az átlátható adatkezelés elvének.


Egy belga állampolgár kérelemmel fordult a Google-hoz, mert el szerette volna távolíttatni azon linkeket, amelyek negatív információkat tartalmaznak róla. A Google azonban elutasította a kérelmét.

A belga adatvédelmi hatóság bírósági kamarája döntésével bizonyos linkeket közérdekűnek minősített és úgy döntött, hogy azokat nem szabad eltávolítani.

A kérelmezőnek valóban van közéleti szerepe a linkek pedig feltételezhetően egy politikai párthoz fűződő kapcsolatára mutatnak.

A többi link azonban már elavult és megalapozatlan információkat tartalmazott a kérelmezőről, amelyek súlyosan sértették a jó hírnévhez való jogát.

A belga adatvédelmi hatóság szerint ezeket a linkeket a Google-nek el kellett távolítania. A belga adatvédelmi hatóság indokolásában kifejtette, hogy az eset körülményei a Google számára is világosak voltak, így a döntés meghozatala során azokat figyelembe kellett volna vennie.

A Google ezen felül nem biztosította az átláthatóságot a találatok keresőmotorból való eltávolítására vonatkozó kérelem formanyomtatványán, illetve az érintetteknek küldött válaszaiban sem.

A fentiekre tekintettel belga adatvédelmi hatóság, történetének eddigi legnagyobb, 600.000 eurós bírságát szabta ki a Google belga leányvállalatára.

A belga adatvédelmi hatóság a hatáskörét többek között arra alapította, hogy a Google válasza szerint, nem az európia székhelyként működő Google Ireland volt felelős a találati listákról való eltávolításért, illetve a határozat részletes bemutatja a Google különböző cégeinek felelősségét.

(edpb.europa.eu)
Kapcsolódó cikkek

2022. november 28.

Az Mt. módosítás és a munkáltató tájékoztatási kötelezettségének kiszélesedése

Az Országgyűlés elé november elején benyújtott törvényjavaslat számos foglalkoztatási tárgyú törvényt módosítana, köztünk a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt (a továbbiakban: Mt.) is. A javaslat – összhangban a vonatkozó uniós irányelvekkel – a munkáltató tájékoztatási kötelezettségének kiszélesítését is tartalmazza.