Súlyos adatvédelmi bírság a Googlenek

A belga adatvédelmi hatóság 600.000 euró pénzbírságot szabott ki a Google belga leányvállalatára, mert a cég megsértette a belga állampolgárok elfeledtetéshez való jogát, valamint azért, mert a találatok keresőmotorból való eltávolítása rendszeresített nyomtatvány nem felelt meg az átlátható adatkezelés elvének.


Egy belga állampolgár kérelemmel fordult a Google-hoz, mert el szerette volna távolíttatni azon linkeket, amelyek negatív információkat tartalmaznak róla. A Google azonban elutasította a kérelmét.

A belga adatvédelmi hatóság bírósági kamarája döntésével bizonyos linkeket közérdekűnek minősített és úgy döntött, hogy azokat nem szabad eltávolítani.

A kérelmezőnek valóban van közéleti szerepe a linkek pedig feltételezhetően egy politikai párthoz fűződő kapcsolatára mutatnak.

A többi link azonban már elavult és megalapozatlan információkat tartalmazott a kérelmezőről, amelyek súlyosan sértették a jó hírnévhez való jogát.

A belga adatvédelmi hatóság szerint ezeket a linkeket a Google-nek el kellett távolítania. A belga adatvédelmi hatóság indokolásában kifejtette, hogy az eset körülményei a Google számára is világosak voltak, így a döntés meghozatala során azokat figyelembe kellett volna vennie.

A Google ezen felül nem biztosította az átláthatóságot a találatok keresőmotorból való eltávolítására vonatkozó kérelem formanyomtatványán, illetve az érintetteknek küldött válaszaiban sem.

A fentiekre tekintettel belga adatvédelmi hatóság, történetének eddigi legnagyobb, 600.000 eurós bírságát szabta ki a Google belga leányvállalatára.

A belga adatvédelmi hatóság a hatáskörét többek között arra alapította, hogy a Google válasza szerint, nem az európia székhelyként működő Google Ireland volt felelős a találati listákról való eltávolításért, illetve a határozat részletes bemutatja a Google különböző cégeinek felelősségét.

(edpb.europa.eu)Kapcsolódó cikkek:


Csepeli késes támadó: közösség tagja elleni erőszak bűntett gyanúja is fennáll
2021. február 25.

Közösség tagja elleni erőszak bűntett és súlyos testi sértés kísérlet bűntett gyanúja miatt is eljárás folyik a késes támadó ellen, aki valószínűleg azért vágta meg egy nő arcát, mert a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és korábbi oktatóival szolidaritást vállaló Free SZFE maszkot viselte.

Az uniós főtanácsnok megállítaná a Stop Sorost
2021. február 25.

Az uniós főtanácsnok megállítaná a Stop Sorost

Sérti az európai uniós jogot, hogy Magyarország elrendelte az arra irányuló tevékenység büntetését, hogy nemzetközi védelemre irányuló eljárást indíthassanak azok, akik nem tesznek eleget az e védelem megadására vonatkozó nemzeti jogi kritériumoknak - ismertette főtanácsnoki álláspontját az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága.

Elítélték az anyát és kisgyermekét cserbenhagyó gázolót
2021. február 24.

Egy év letöltendő fogházbüntetésre ítélte jogerősen a Zalaegerszegi Törvényszék azt a nőt, aki 2018-ban autójával - benne két kiskorú gyermekével - a zebrán gázolt el Nagykanizsán egy anyát és négyéves fiát és a baleset helyszínéről segítségnyújtás nélkül távozott.