Bejegyzések a ‘adatvédelmi bírság’ címkével ellátva

Adatvédelem a közösségi médiában

A NAIH tájékoztatót tett közzé a személyes adatok közösségimádiában való kezelésével kapcsolatban.

100 milliós adatvédelmi bírságot kapott a DIGI

A DIGI megsértette az adatbiztonsági szabályokat, illetve a célhoz kötött adatkezelés és a korlátozott tárolhatóság elvének sem tett eleget, az incidens pedig sok előfizető olyan személyes adatait érintette, amellyel megvalósítható a személyiséglopás.

Tévedésből lett adós

Hiányzik az adatkezelés jogalapja és a célhoz kötött adatkezelés elve is sérül, ha az érintettet tévedésből adósként tüntetik fel a KHR-ben.

A Google kiüresítette a törléshez való jogot

A Google a keresési találat törléséről értesíti a webhely tulajdonosát és ezt a törlési kérelem leírásában is feltünteti, amely a svéd adatvédelmi hatóság szerint alkalmas arra, hogy visszatartsa az érintetteket a törléshez való joguk gyakorlásától.

Megbírságolta Oslot a norvég adatvédelmi hatóság

2019 októberében a norvég adatvédelmi hatóság 120 000 eurós bírságot szabott ki Oslo Város Önkormányzatára, valamint az Oktatási Ügynökségre, mert a „Skolemelding” nevű mobilalkalmazásban történő adatkezelés során nem volt megfelelő a személyes adatok biztonsága. Az alkalmazást az iskolai alkalmazottak, a szülők és a tanulók közötti kommunikációs csatornaként használják.

Jogellenesen hozták nyilvánosságra egy képviselő személyes adatait

A Honvédkórház nem kezelte megfelelően az országgyűlési képviselő VIP ellátási igénylőlapjának a sajtóhoz kerülését, mert azt nem tekintettette adatvédelmi incidensnek és nem jelentette be a NAIH részére.

Nyolcmillió svéd adatait tették közzé egy honlapon

A svéd adatvédelmi hatóság 35.000 euró bírságot szabott ki az Mrkoll.se honlap üzemeletetőjére, mert a weboldalon minden 16 év feletti svéd állampolgár személyes adatait közzétették. A weboldal üzemeltetője jogellenesen nyújtott hitelinformációs tevékenységet, amellyel a hitelinformációs törvény és a GDPR rendelkezéseit is megsértette.

Adatvédelmi reggeli: Negyedik felvonás

December 3-án rendezték meg a Mezzo Music Restaurantban a negyedik adatvédelmi reggelit, amelyen az ARB Privacy Consulting Kft. ügyvezetője dr. Révész Balázs mellett, dr. Majsa Ágnes a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság Engedélyezési és Incidensbejelentési Főosztályának vizsgálója, valamint Szöllősi Tibor a LegalITLab Kft. ügyvezetője tartott előadást.