Súlyosítaná az ügyészség a bűnpártoló rendőrtiszt büntetését


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a rendőr őrnagyot, aki információkat szolgáltatott ki egy tervezett rendőrségi akcióról.

2019. júliusában a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság összehangolt nyomozati cselekményeket tervezett végrehajtani – a megye rendőri erőinek bevonásával –, egy kábítószer kereskedelem bűntette miatt folyamatban lévő nyomozásban az elkövetők elfogása, a bizonyítékok biztosítása, valamint további bűncselekmény elkövetésének megakadályozása érdekében.

A megalapozott gyanú szerint az akciót megelőző eligazításon elhangzott adatokat a rendőr őrnagy megosztotta egy közeli ismerősével, aki az ügyben érintett egyik személy édesanyja. Az alosztályvezetői beosztásban dolgozó rendőr az eljárás sikerének meghiúsítása céljából segítséget kívánt nyújtani az elkövetőnek, ezért arra figyelmeztette ismerősét, hogy az eljárási cselekmények a fiát is érinteni fogják, és közölte annak tervezett időpontját is. Az így megszerzett értesüléseket az asszony továbbította gyermekének, azonban mivel a rendőrség tudomást szerzett ennek tényéről, a tervezett intézkedéseket előbbre hozták és azokat sikeresen foganatosították.

Az ügyészség őrizetbe vette és gyanúsítottként hallgatta ki a letartóztatásban lévő  rendőrt – aki tényfeltáró, bűnösségre kiterjedő beismerő vallomást tett –, majd 2019. augusztus 05. napján a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa elé állította.

A bíróság a váddal egyezően bűnösnek mondta ki az elkövetőt hivatalos személy által hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntettében, ezért egy év hat hónap börtön fokozatú szabadságvesztés büntetésre és két év közügyektől eltiltásra ítélte. A katonai büntetőeljárásban hozott ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosabb büntetés kiszabása végett jelentett be fellebbezést.

(ugyeszseg.hu)


Kapcsolódó cikkek

2018. június 26.

Elítélték a volt főügyészt Romániában

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte kedden jogerősen a román legfelsőbb bíróság Alina Bicát, a román szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes vádhatóság volt főügyészét, aki időközben elmenekült Romániából.

2018. június 15.

Fegyházba megy a vállalkozó gyilkosa

Jogerősen tizenhét év fegyházbüntetésre ítélte csütörtökön a Pécsi Ítélőtábla Gál Antalt, aki 2013-ban megölt egy dunaföldvári vállalkozót – közölte az ítélőtábla az MTI-vel.