Sürgeti a hetes cikkely szerinti eljárást az állampolgári jogi szakbizottság

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. március 22.
Címkék: ,
Rovat:
Az állampolgári jogi szakbizottság élesen bírálta a Tanácsot, amiért továbbra sem lép a Parlament által kezdeményezett 7. cikk szerinti eljárásban a magyarországi uniós értékek ügyében.

A Frans Timmermans bizottsági alelnök és a román tanácsi elnökség képviseletében Călin Stoica, a politikai és biztonsági tanács állandó képviselője részvételével csütörtökön zajlott vitán a résztvevő képviselők nagy része bírálta, hogy a tagállamok miniszereiből álló Tanács nem hajlandó fellépni az uniós értékek védelme érdekében, vagy ebben a Parlamenttel együttműködni.

A képviselők kiemelték: a Parlament már csaknem egy évtizede foglalkozik a magyarországi hleyzettel, és a demokrácia és a jogállamiság további romlásának, és a jelenség továbbgyűrűzésének megakadályozása érdekében sürgős lépésekre van szükség.

A képviselők sajnálatukat fejezték ki, hogy a Tanács számos alkalommal döntött úgy, hogy nem veszi napirendre az uniós értékek magyarországi megsértéséről szóló parlamenti javaslatot, sőt, a többszöri kérés ellenére még előzetes időponttervet sem osztott meg a Parlamenttel. A szakbizottság ismét Claude Moraes (S&D, Egyesült Királyság) elnök és Judith Sargentini (Zöldek/EFA, Hollandia) jelentéstevő hivatalos részvételét kérte az Általános Ügyek Tanácsának értekezletén ahelyett, hogy hosszas próbálkozás után informálisan hiányos tájékoztatásban részesülnek.

Az Európai Parlament 2018 szeptemberében kérte, hogy az Unió indítsa el Magyarországgal kapcsolatban az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke szerinti eljárást annak vizsgálatára, hogy vajon az országban fennáll-e a veszélye az Uniós alapértékek súlyos, rendszerszintű sérelmének. A 7. cikk célja annak biztosítása, hogy az Unió tagállamai fenntartják az Unió közös értékeit, többek között a jogállamiságot. Magyarországon továbbra is aggodalomra ad okot az uniós értékek, többek között az igazságszolgáltatás függetlenségének, a szólásszabadságnak, kisebbségek jogainak, a migránsok helyzetének a fokozatos romlása, és a korrupció terjedése.

(europarl.europa.eu)

Kapcsolódó cikkek:


Bevetné a hetes cikkelyt az EP a lengyeleknél
2017. november 15.

A lengyelországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülése, és ennek értelmében a testület elkezdi előkészíteni az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását a lengyel kormánnyal szemben.

Gördül tovább a hetes cikkely ügye
2018. április 12.

Súlyosan bírálják a magyarországi jogállamisági helyzetet az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában (LIBE) készülő különjelentés tervezetében, amelyet csütörtök reggel ismertettek a testület brüsszeli ülésén.