Tavaly 26 vállalkozásnál tartott helyszíni kutatást a GVH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tavaly 26 vállalkozásnál tartott helyszíni kutatást, és csaknem 7 terabájt (több mint 7 ezer gigabájt) adatot másolt le a rajtaütések során – közölte a GVH.

A vizsgálatokat bírósági engedéllyel, de előzetes bejelentés nélkül végezhetik, hogy bizonyítékot gyűjtsenek feltételezett jogsértésről, vagy összefonódásról. Volt például olyan kartellfelderítő akció nemrég, amely 2 napig tartott, és 14 vállalkozásra terjedt ki – írták.

Az érintetteket a rajtaütések során nem csak a jogaikról, a kötelességeikről, de az együttműködés lehetőségeiről is tájékoztatják. A kartellezést ekkor sem késő önként felfedni, ezzel ugyanis jelentősen csökkenhető, akár el is kerülhető a felügyeleti bírság.

Ennek ellenére időről időre előfordul, hogy az érintettek különféle módokon megpróbálnak adatokat eltüntetni. A GVH szerint nem érdemes ezzel próbálkozni, mert az ilyen esetek még egyszer sem jártak sikerrel, viszont súlyos eljárási bírság lett a következményük – olvasható a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek