Teltházas ügyvédi konferencia az Alkotmánybíróságon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Először az intézmény történetében, az Alkotmánybíróság elnökének meghívására csaknem százötven ügyvéd vett részt a Magyar Ügyvédi Kamarával együttműködésben szervezett konferencián az Alkotmánybíróság hirdetőtermében.

Megnyitó beszédében Sulyok Tamás hangsúlyozta: az esemény hagyományteremtő szándékkal jött létre, és célja az Alkotmánybíróság és a Magyar Ügyvédi Kamara közötti intézményes kapcsolat megteremtése. Az ügyvédség alapjogvédő funkciója – amelyet már egy 1994-es alkotmánybírósági határozat is hangsúlyozott – mára jelentősen kiterjedt. A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a sikeres alkotmányjogi panaszok döntő többsége jogi képviselő, ügyvéd közreműködésével beadott indítvány alapján indul, bár ez a hatályos szabályok szerint nem kötelező. Az elnök kiemelte továbbá, hogy az Alkotmánybíróság és az ügyvédség célja közös: minél jobb és precízebb jogászi munka révén segíteni a jogkereső állampolgárokat abban, hogy alkotmányos jogorvoslati lehetőségeikkel élni tudjanak.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke köszöntőjében üdvözölte az Alkotmánybíróság kezdeményezését. Az ügyvédség tevékenységének jelentős része alkotmányos alapjogokhoz kapcsolódik, ezek érvényesítése az esetek döntő többségében ügyvédi segítség nélkül komoly nehézséget jelent. Jelen konferencia sikere is azt mutatja, hogy ügyvédi hivatásrend rendkívüli érdeklődéssel kíséri figyelemmel az Alkotmánybíróság tevékenységét, a panaszok elbírálását. Az állampolgárok érdeke az, hogy a tételes jog tartalmát megfelelő színvonalú intézményes szakmai segítséggel ismerhessék meg – tette hozzá Bánáti János.

Czine Ágnes alkotmánybíró előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmányjogi panasz különleges jogorvoslat, a jogbiztonság pedig a jogerőhöz fűződik, így a jogerő „feltörése” csak különösen indokolt esetben célszerű. Az Alkotmánybírósághoz beérkezett ügyek 88%-a alkotmányjogi panasz volt a tavalyi évben, idén az első félévben ez az arány 90%-ra nőtt. Schiffer András ügyvéd kiemelte, hogy míg az Alaptörvény által bevezetett változásokig az Alkotmánybíróság jellegadó funkciója az utólagos normakontroll volt, ezt követően a jellegadó funkció az alkotmányjogi panasz lett. Jelenleg az egyik legnagyobb kihívást az ügyvédek számára abban látja, miként lehet hatékonyan az ügyfelek tudomására hozni, hogy egy jogsérelem nem feltétlenül jelent egyúttal alaptörvény-ellenességet is.

Az esemény további előadói a délután folyamán – többek között – Hörcherné Marosi Ildikó, Juhász Imre és Szalay Péter alkotmánybírók, valamint az ügyvédség képviseletében Nagy Péter, Bogdán Tibor és Gellér Balázs voltak.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

Csökkenő kkv terhek, szigorítások a közreműködők tevékenységében – Módosult az ESG törvény

Négy hónappal az új ESG törvény elfogadását követően jelent meg a törvény első módosítása, amely számos ponton átalakítja, illetve kiegészíti az ESG adatszolgáltatásra, a nyilvántartásokra és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát (SZTFH) megillető hatósági jogkörökre vonatkozó rendelkezéseket. A módosításról Györfi-Tóth Péter, partner, a DLA Piper Hungary ESG szakterületének vezetője és Dránovits Dóra, a DLA Piper Hungary szenior ügyvédje készítettek összefoglalót.