Több jogsértés miatt fizethet a Google

A Google 11 millió dollár kompenzációt fizetett egy életkor alapú diszkriminációra hivatkozó pertársaság tagjainak, illetve 13 millió dollárt fizetett a Street View adatvédelmi problémái miatt.

A Google 11 millió dolláros kompenzációt fizetett annak a 200 állásra jelentkezőnek, akiket 40+ éves koruk miatt nem vettek fel a céghez.

Annak ellenére, hogy a Google fizetett, továbbra is tagadja, hogy hátrányosan megkülönböztette volna a 40 év feletti állásra jelentkezőket.

A Google szerint nem a korukkal volt probléma, hanem a technikai készségeikkel és a vállalati kultúrába való illeszkedésükkel, függetlenül attól, hogy elég „Googley”-k voltak-e.

Cheryl Fillekes a pertársaság vezetője négyszer jelentkezett állásra a céghez, de egyszer sem ajánlottak neki pozíciót. Ügyvédje szerint a techiparban egyértelműen jelen van az életkor alapú diszkrimináció, ezzel foglalkozni kell. Az ügyvéd elégedettségének adott hangot, hogy sikerült egy korrekt megállapodást elérniük.

A Szilikon völgy vállalatait régóta támadják a munkavállalók életkor alapú diszkriminálása miatt. A Payscale nevű kutatócég vizsgálata rávilágított, hogy a Facebooknál 29, az Amazonnál 30 év a dolgozók átlagéletkora.

2016-ban az Apple egyik vezető mérnökét távolította el pozíciójából és az Apple egyik kiemelt üzletébe helyezték át. A mérnök most már „Ne kérdezz az Apple-ről” név alatt vezet Twitter fiókot, amelyen megosztott egy 2016-os jelentést, amely a techiparban jelenlévő életkor alapú diszkriminációt taglaló könyvet hirdette.

A Google nemrég egy másik 13 millió dolláros megállapodásban rendezte a Street View szolgáltatás 2010-es indulásával kapcsolatos adatvédelmi jogsértések miatti igényeket. A Google a kamerás autók kiküldésekor nemcsak az utcákat fényképezte, hanem a nyílt, akár a felhasználók otthoni wifi hálózatairól is információkat gyűjtött.

A cég ügyvédei szerint mivel a wifi hálózatok nyíltak voltak, ezért azokat nem lehet védettnek tekinteni. Ezzel azonban a szövetségi bíróság nem értett egyet.

A jelenlegi megállapodás csak a perre hajlandó néhány érintettnek jelentett megoldást. A Google ügyvédjei szerint azonban lehetetlen lenne minden érintettet felkutatni, akikről a Street View képek készítése során bármilyen információt szereztek. A jelen ügyben 18 emberrel állapodtak meg, illetve adatvédelmi civil szervezeteknek is nyújtanak támogatást a Bloomberg szerint.

(thegurdian.com)

Kapcsolódó cikkek:


Sikerrel vette a Kúria az új eljárási akadályokat
2019. november 8.

Sikerrel vette a Kúria az új eljárási akadályokat

Elsődleges feladata a bíróságoknak, így a Kúriának is a közbizalom megteremtése, a szakértelem biztosítása és a gyors ítélkezés előmozdítása – mondta dr. Darák Péter az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának ülésén, 2019. november 6-án.

Letartóztattak egy volt bírót
2019. november 8.

Elrendelte egy korábban bíróként, most ügyvédként dolgozó nő letartóztatását a Budakörnyéki Járásbíróság, a nőt több százmillió forintos csalással gyanúsítja az ügyészség.

19 év fegyház volt az ügyészi ajánlat – nem élt vele a vádlott
2019. november 8.

A Fővárosi Törvényszék mint elsőfokú bíróság 2019. november 8-án előkészítő ülést tartott annak a román állampolgárságú, hajléktalan férfinak az ügyében, akit a vádhatóság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádol.

Letartóztatták az apját megkéselő férfit Nyíregyházán
2019. november 8.

Letartóztatta a Nyíregyházi Járásbíróság pénteken azt a férfit, aki szerda éjjel megverte lakótársát, majd késsel megszúrta a saját apját. Az idős férfi később a kórházban belehalt sérüléseibe - közölte a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője.