Több jogsértés miatt fizethet a Google


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Google 11 millió dollár kompenzációt fizetett egy életkor alapú diszkriminációra hivatkozó pertársaság tagjainak, illetve 13 millió dollárt fizetett a Street View adatvédelmi problémái miatt.

A Google 11 millió dolláros kompenzációt fizetett annak a 200 állásra jelentkezőnek, akiket 40+ éves koruk miatt nem vettek fel a céghez.

Annak ellenére, hogy a Google fizetett, továbbra is tagadja, hogy hátrányosan megkülönböztette volna a 40 év feletti állásra jelentkezőket.

A Google szerint nem a korukkal volt probléma, hanem a technikai készségeikkel és a vállalati kultúrába való illeszkedésükkel, függetlenül attól, hogy elég „Googley”-k voltak-e.

Cheryl Fillekes a pertársaság vezetője négyszer jelentkezett állásra a céghez, de egyszer sem ajánlottak neki pozíciót. Ügyvédje szerint a techiparban egyértelműen jelen van az életkor alapú diszkrimináció, ezzel foglalkozni kell. Az ügyvéd elégedettségének adott hangot, hogy sikerült egy korrekt megállapodást elérniük.

A Szilikon völgy vállalatait régóta támadják a munkavállalók életkor alapú diszkriminálása miatt. A Payscale nevű kutatócég vizsgálata rávilágított, hogy a Facebooknál 29, az Amazonnál 30 év a dolgozók átlagéletkora.

2016-ban az Apple egyik vezető mérnökét távolította el pozíciójából és az Apple egyik kiemelt üzletébe helyezték át. A mérnök most már „Ne kérdezz az Apple-ről” név alatt vezet Twitter fiókot, amelyen megosztott egy 2016-os jelentést, amely a techiparban jelenlévő életkor alapú diszkriminációt taglaló könyvet hirdette.

A Google nemrég egy másik 13 millió dolláros megállapodásban rendezte a Street View szolgáltatás 2010-es indulásával kapcsolatos adatvédelmi jogsértések miatti igényeket. A Google a kamerás autók kiküldésekor nemcsak az utcákat fényképezte, hanem a nyílt, akár a felhasználók otthoni wifi hálózatairól is információkat gyűjtött.

A cég ügyvédei szerint mivel a wifi hálózatok nyíltak voltak, ezért azokat nem lehet védettnek tekinteni. Ezzel azonban a szövetségi bíróság nem értett egyet.

A jelenlegi megállapodás csak a perre hajlandó néhány érintettnek jelentett megoldást. A Google ügyvédjei szerint azonban lehetetlen lenne minden érintettet felkutatni, akikről a Street View képek készítése során bármilyen információt szereztek. A jelen ügyben 18 emberrel állapodtak meg, illetve adatvédelmi civil szervezeteknek is nyújtanak támogatást a Bloomberg szerint.

(thegurdian.com)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Magyarország tovább erősítette pozícióját az uniós igazságügyi eredménytáblán

Az Európai Bizottság közzétette az Európai Igazságügyi Eredménytábla 2024 című kiadványát. Az összefoglaló az Európai Unió jogállamisági eszköztárának részeként éves áttekintést nyújt az igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságára, minőségére és függetlenségére vonatkozó mutatókról. Célja, hogy objektív, megbízható és összehasonlítható adatokkal segítse a tagállamokat nemzeti igazságügyi rendszereik hatékonyságának javításában. Jelentőségét növeli, hogy az uniós igazságügyi eredménytábla az éves jogállamisági jelentés egyik információforrása.

2024. július 19.

MOKK: gyakran kérnek egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot a bérbeadók

A felvételi ponthatárok kihirdetésével ismét kezdetét veszi a lakáskeresési roham az egyetemi városokban. A bérbeadók jellemzően két- vagy háromhavi kaucióval biztosítják be magukat arra az esetre, ha a bérlőnek tartozása keletkezik vagy kárt tesz az ingatlanban. Ugyanakkor probléma esetén az számít leginkább, hogy készült-e közjegyzői okirat, amely nélkül csak hosszú és költséges pereskedéssel tudják a bérbeadók az igényünket érvényesíteni – hívta fel a figyelmet pénteken kiadott ismeretterjesztő írásában a  Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

2024. július 19.

Az OBH megkezdi az IFORM -ra való átállást

Az OBH elkészítette és 2024. július 16. napjától fokozatosan, ügyszakonként eltérő időpontokban teszi elérhetővé az ügyfelek számára a beadványok benyújtására szolgáló iFORM űrlapokat.