Ügyvédek ellen emeltek vádat Nógrádban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség nyolc ember, köztük két ügyvéd ellen emelt vádat, akik folyamatban lévő büntetőeljárásokat befolyásoltak hamis tanúvallomások útján – közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség kedden.

Mint a közleményben írták, a büntetőeljárásban két ügyet vontak össze. Az első ügyben egy fiatal férfi ellen a barátnője sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt indult eljárás. A férfi vissza akarta vonatni a terhelő vallomást a lánnyal, ezért barátnőjével felkeresték a férfi védőjét, a negyedrendű vádlottat. Az ő javaslatára bevonták az ugyancsak ügyvédként dolgozó elsőrendű vádlottat, a lány jogi képviselőjét, aki elkészített, majd a lánnyal a rendőrségen elmondatott egy hamis vallomást.

Az „eljárásáért” mindkét ügyvéd pénzt kért. Bár a lány a hamis vallomást a befolyásolás hatására megtette, utóbb azt visszavonta, és feltárta vallomása keletkezésének körülményeit. Az elsőrendű vádlottnak ügyvédi visszaélés miatt is felelnie kell, mert az általa képviselt fél számára hátrányosan járt el.

Az elsőrendű ügyvéd és társai egy másik, emberkereskedelem miatt folyó ügyben két tanú vallomását is befolyásolták. Az ügy terheltjének apja vitte el az egyik sértettet fia védőügyvédjéhez, az elsőrendű vádlotthoz, aki a sértett nyomozati vallomásának ismeretében a korábbi vallomásával ellentétes tartalmú vallomást készíttetett vele. Az iratot egy közjegyzői irodába küldte el, ahol a hamis vallomást közjegyzői okiratba foglalták – formálisan a sértett kérésére -, majd a közjegyzői okiratot az ügyvéd vádlott a védence érdekében becsatolta a nyomozás során. A hamis tartalmú nyilatkozatot az ügyvéd tudtával a vádlott apja juttatta el a hatóságokhoz.

Az ügy sértettjei, akik az eljárásban hamis tanúvallomást tettek, annak körülményeit utóbb részletesen feltárták, az alapügyek jelenleg is bírósági szakban zajlanak – közölte a főügyészség. A Salgótarjáni Járási Ügyészség az ügyvéd foglalkozású elsőrendű vádlott ellen három rendbeli, felbujtóként elkövetett hamis tanúzás, haszonszerzés végett elkövetett ügyvédi visszaélés, valamint két rendbeli hamis okirat elkészítésével elkövetett hamis tanúzás miatt emelt vádat, míg a másik ügyvéddel szemben egy rendbeli, felbujtóként elkövetett hamis tanúzás bűntette a vád tárgya.

Az első ügyben a lánynak hamis tanúzás miatt, barátjának felbujtóként kell felelnie. A másik ügy két sértettje szintén hamis tanúzás miatt felel, a terhelt szüleit felbujtással, továbbá az apát hamis okirat bizonyítékként való felhasználásával is vádolják.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

Az országos átlagnál is jobban javult a zalai bíróságok ügykezelése

Az országos átlagnál több ügy érkezett tavaly a zalai bíróságokra, de többet is zártak le, és a két éven túl elhúzódó esetekben is nagyobb volt a csökkenés – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki kabinetjének főosztályvezetője csütörtökön Zalaegerszegen, sajtótájékoztatón.

2024. április 18.

Erőszakos Sztárbox-jelenetek miatt büntették a Kanapéhuszárokat

Összesen 8 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Kanapéhuszárok című műsorszám két epizódja miatt, miután állampolgári bejelentésre, hatósági ellenőrzést követően hivatalból indított közigazgatási hatósági eljárást a médiaszolgáltatóval szemben. A Kanapéhuszárok vizsgált epizódjaiban a Sztárbox olyan erőszakos jelenetei is láthatók voltak, amelyek alkalmasak lehettek a tizenhat éven aluli gyermekek személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön.