Újabb vádemelés a cégtemetős ügyvéd ellen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő ügyvéd és két társa ellen újabb vádat emelt az ügyészség.


Közokirat-hamisítás bűntettével vádolja az ügyészség azt a – hasonló bűncselekmény miatt jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő – nyíregyházi ügyvédet és társait, akik a gyanú szerint a korábbiak mellett további 19 cég „eltüntetésében” vettek részt – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vezetője.

Zsíros Zsolt főügyész közleményében emlékeztetett arra, hogy az ügyvéd és társai ellen a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség idén márciusban már vádat emelt 49 cég ukrán állampolgároknak való színlelt átjátszása miatt, ami a 2013 előtti időszakot érintette.

A mostani vádirat 2013-ban és 2014-ben elkövetett bűncselekményekről szól, de a módszer ugyanaz volt – ismertette a főügyész. A vádirat lényege szerint az ügyvédnél jelentkeztek azok a magyar cégtulajdonosok, akik szerettek volna megszabadulni a gazdasági társaságoktól úgy, hogy a cégek vagyonát, könyvelési iratait ténylegesen nem adták át az új ukrán tulajdonosoknak, akiknek nem is állt szándékukban megvásárolni és működtetni ezeket a vállalkozásokat. Az ügyletért és az okiratok elkészítéséért az eladók az ügyvédnek fizettek, ő ebből az összegből a társainak és az ukrán vevőknek is adott.

[htmlbox BDT]

Az ügyvéd egyik társának az volt a feladata, hogy olyan ukránokat kutasson fel, akik hajlandók a nevükre venni cégeket. Olyan is előfordult, hogy átmenetileg – amíg nem találtak megfelelő külföldit – az ügyvéd lett az ügyvezető, egy másik vádlott pedig az ügyvéd kérésére megengedte, hogy az ukránokhoz került cégek székhelye az ő lakásában legyen, noha ott ténylegesen soha nem működtek ezek a vállalkozások – közölte a megyei főügyész.

Zsíros Zsolt hozzátette: a korábbi ügy miatt jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő ügyvédet és két társát több rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja az ügyészség, ellenük börtönbüntetés és foglalkozástól eltiltás kiszabására tett indítványt. Börtönbüntetés az indítvány egy többszörösen büntetett magyar eladóval szemben is, két ukrán vevőre viszont enyhébb intézkedést kért az ügyész.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.