Uniós biztos: az EU-ban egyenlő jogok illetik meg az azonos nemű szülők gyerekeit


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Unióban az azonos nemű szülők gyerekeit pontosan ugyanazok a jogok illetik meg, mint bármely más gyereket, és ezeket a jogokat mind az uniónak, mind a tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk és védeniük kell – jelentette ki Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos szerdán Brüsszelben az Európai Parlament plenáris ülésén.

Dalli, a Szivárványcsaládokban élő gyerekek és az azonos nemű szülők jogai, különösen Olaszországban című plenáris vitán szólalt fel, amelynek napirendre vételéről szerdán döntött a testület, miután március közepén az olasz belügyminisztérium februárban egy rendelkezéssel érvénytelennek nyilvánította több olyan önkormányzat gyakorlatát, amely mindkét felnőttet szülőnek nyilvánította, ha két férfi vagy két nő nevelt gyereket.

Az uniós biztos elmondta: az Európai Bizottság által 2020-ban elfogadott LMBTI-stratégia többek között magában foglalja az azonos nemű szülőkkel rendelkező gyerekek esélyegyenlőségének és jogainak előmozdítását. Emellett felhívta a figyelmet, hogy az uniós szerződések és az EU alapjogi kartája szerint minden gyereknek – fogantatásának, születésének módjától és a családtípustól függetlenül – azonos jogai vannak. „A tagállamoknak nemzeti joguk alkalmazása során tiszteletben kell tartaniuk a nemzetközi jogból eredő kötelezettségeiket annak ellenére, hogy a családjog a tagállamok hatáskörébe tartozik” – hangsúlyozta.

Mint mondta, „a tagállamok tehát eldönthetik, hogy nemzeti joguk szerint lehet-e egy gyereknek azonos nemű szülője, de ugyanilyen egyértelmű az is, hogy az uniós szerződések értelmében az EU javasolhat és fogadhat el olyan családjogi intézkedéseket, amelyeknek határokon átnyúló hatásai vannak”.

Véleménye szerint ennek fényében uniós jogszabályok előírhatják, hogy egy tagállamnak el kell ismernie a gyerek szülőjét, ha azt egy másik tagországban már elismerték, mégpedig gyerekek hátrányos megkülönböztetésének elkerülése érdekében. „Ez a kötelezettség az azonos nemű szülőkkel rendelkező gyerekek tekintetében is érvényes” – szögezte le.

Helena Dalli emlékeztetett, hogy Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az LMBTI-stratégia bemutatásakor kötelezettséget vállalt annak biztosítására, hogy a valamely tagállamban megállapított szülői minőséget az összes többi tagállamban elismerjék. „E politikai kötelezettségvállalást végrehajtva 2022 decemberében a bizottság javaslatot fogadott el a szülői minőség tagállamok közötti elismeréséről. A javaslat célja, hogy biztosítsa a gyermekek alapvető jogait, például az identitáshoz, valamint a magán- és családi élethez való jogaikat – mutatott rá.

Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője hozzászólásában leszögezte: az, hogy a demokratikus választásokat követően megalakult olasz kormány milyen jogszabályt alkot e téren, vagy milyen elvek alapján működteti saját nemzeti anyakönyvi rendszerét, egyetlen tagállamra tartozik: Olaszországra.
Rámutatott, hogy a családjog az egyes nemzetek történelmében, kultúrájában és társadalmi értékrendjében gyökerező kérdésként kizárólag a tagállamok hatáskörébe tartozik.

A képviselő felszólalását zárva kijelentette: tagállamoknak jogában áll a hagyományos keresztény-zsidó értékrendre alapozva állást foglalni e téren, legyen szó bármelyik tagállamról. „Sem az Európai Parlament, sem más uniós intézmény, sem pedig más uniós tagállam nem rendelkezik felhatalmazással arra nézve, hogy ezt megítélje, vagy ebbe a kérdésbe bármilyen módon beavatkozzon” – húzta alá.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. július 7.

Szivárványos táska miatt támadt rá egy nőre és egy idős férfira, elítélték

Közösség tagja elleni erőszak és testi sértés miatt két év börtönbüntetésre ítélte a Monori Járásbíróság azt a férfit, aki 2019 augusztusában a bényei falunapon megvert egy fiatal nőt és a segítségére siető idős férfit, amiért a lány szivárványszínű táskát viselt – olvasható a Háttér Társaság Jogászvilághoz eljuttatott közleményében.