Vádat emeltek egy hitelkihelyezésre épülő bűnszervezet tagjai ellen


Vádat emeltek egy hitelkihelyezésre épülő bűnszervezet tagjai ellen, a vádlottak több milliárd forintos vagyoni hátrányt okoztak – közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken.

A vádirat lényege szerint egy házaspár a saját cégén keresztül – jelentős hitelfelvétel segítségével – többségi tulajdonosi befolyást szerzett egy pénzintézet felett. A pénzintézet már a kezdetektől veszteségesen működött, ezért a pénzügyi felügyelet tőkepótlásra utasította a tulajdonos céget, amely azonban sem erre, sem pedig a hitel visszafizetésére nem volt képes.

A férfi elhatározta, hogy a szükséges anyagi forrásokat a bank saját pénzeszközeinek felhasználásával, fiktív hitelek kihelyezése útján teremti elő. Ezt követően vádlott-társai – a felesége, az igazgatósági tagok, valamint a hiteligénylők – közreműködésével, bűnszervezetként működve 2012-ben fiktív hiteleket helyeztek ki. Ezek döntő részét, csaknem 1,5 milliárd forintot visszaforgatták a tulajdonos céghez és az előírt tőkepótlásra használták fel.

A vádlottak a pénzintézet által, befektetési célzat látszatával külföldi bankszámlára kihelyezett forrásokból több mint 1,7 milliárd forintot a tőkepótlást célzó fiktív hitelek visszafizetésére fordítottak.

Emellett 2013-ban több mint 3,5 milliárd forint hitelt helyeztek ki úgy, hogy azt valójában nagyobb részben a pénzintézet megvásárlásához felvett hitel törlesztésére használtak fel, a fennmaradó résszel pedig sajátjukként rendelkeztek.

A vádlottak ugyanebben az évben – a tőkepótlást, illetve a hiteltörlesztést célzó fiktív hitelkihelyezéseken túlmenően – olyan hitelek kihelyezéséről is döntöttek, amelyek során vagyonkezelői kötelezettséget sértettek, és ezzel további, több mint 2,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a pénzintézetnek.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség 2019 decemberében vonta ügyészi hatáskörbe a nyomozást, és pénteken 15 ember ellen emeltek vádat bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt.

A vádlottakra végrehajtandó fegyház-, illetve börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását, továbbá gazdasági társaságban való vezető tisztségviseléstől eltiltást indítványoztak a vádiratban.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 21.

Állatkínzási ügy: súlyosításért fellebbezett az ügyészség

Súlyosításért fellebbezett a járási ügyészség annak a karcagi férfinek az ügyében, aki azért vágatta el a kutyái hangszálait, hogy a szomszédokat ne zavarja a szaporítótelepről kiszűrődő csaholás – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség.

2023. március 21.

ECRI: Megosztó és ellenséges a magyar politikai beszéd 

Az Európa Tanács bizottsági jelentése szerint a magyar közbeszéd az utóbbi években egyre idegengyűlölőbbé vált, és a politikai beszéd rendkívül megosztó és ellenséges jelleget öltött, különösen a menekültekkel, menedékkérőkkel és migránsokkal, a muszlimokkal és az LMBTI személyekkel szemben – olvasható a Háttér Társaság közleményében.