Változás várható a vezető tisztségviselők felelősségében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az új Polgári Törvénykönyv Harmadik Könyvéhez benyújtott módosítás a vezető tisztségviselő felelősségére vonatkozó szabályok strukturálja át.


A módosítás értelmében hatályát vesztené a vezető tisztségviselő szerződésen kívüli károkozásáért egyetemleges felelősséget megállapító és a joggyakorlatban jelentős bizonytalanságot okozó szabály, és ezzel párhuzamosan a vezető tisztségviselő által e jogkörében eljárva harmadik személynek okozott károkért a jogi személy felelősségét állapítaná meg a törvény. Ha azonban kárt a vezető tisztségviselő szándékosan okozta, akkor állapítaná meg a törvény a vezető tisztségviselő és a jogi személy egyetemleges felelősségét.

Ezen felül a Javaslat a tőkepiaci szabályozással való összhang megteremtése érdekében deklarálná, hogy megnyitja a lehetőséget, hogy a zártkörűen működő részvénytársaság részvényei, ha a részvénytársaság megváltoztatja működési formáját akkor nyilvánosan is forgalomba hozhatóak legyenek. Erre tehát csakis a működési forma megváltoztatása, vagyis a zártkörűen működő részvénytársaságból nyilvánosan működő részvénytársasággá történő átalakulás esetén, az ehhez kapcsolódó forgalomba hozatal esetén kerülhet sor.

A törvényjavaslat teljes szövegét itt olvashatja.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.