Változások a Kúria vezetésében Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Kúria elnöke új vezetőket bízott meg igazgatási feladatokkal.

A Kúria tájékoztatása szerint az alábbi változások történtek a legfőbb bírói fórum szakmai irányításában.

  • Dr. Sperka Kálmán tanácselnök a Főtitkári Titkárság működéséhez kapcsolódó egyes igazgatási feladatokat látja el a bírák jogállásáról szóló törvény (Bjt.) rendelkezései alapján.
  • A Kúria főtitkári feladatait 2020. április 7-től kezdődően szervezetszerű helyettesként a Bszi. rendelkezése alapján dr. Suba Ildikó főtitkár-helyettes látja el, akinek a 6 évre szóló vezetői megbízása a 74/2020. (III.  31.) számú Kormányrendelet alapján a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodott.
  • A Büntető Kollégium irányításához kapcsolódó egyes igazgatási feladatok ellátásával a Kúria elnöke a Bjt. alapján dr. Székely Ákos tanácselnököt, míg a Polgári Kollégium irányításával összefüggő egyes igazgatási feladatok ellátásával dr. Orosz Árpád tanácselnököt és Böszörményiné dr. Kovács Katalin tanácselnököt bízta meg.
  • A 2020. április 1-jén létrejött Közigazgatási Kollégiumot dr. Kalas Tibor kollégiumvezető irányítja.
  • 2020. április 1-jétől a Polgári Kollégiumon belül működő Munkaügyi Részkollégium vezetéséhez kapcsolódó egyes igazgatási feladatokat dr. Tánczos Rita bíró látja el.

(kuria-birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 9.

Újabb vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök ellen, amiért minősített iratokat tárolt otthonában. Ezt maga a politikus jelentette be csütörtökön. A volt elnök közlését megerősítette ügyvédje, Alina Habba a Fox News esti műsorában.

2023. június 8.

A befejezett peres ügyek száma meghaladta az érkezett ügyek számát

„Évtizedes, de talán azt is mondhatjuk, hogy évszázados távlatban kijelenthető: a magyar bírósági ítélkezés nagy részben Budapestre koncentrálódik. 2022-ben a Fővárosi Törvényszékre és az itt működő kerületi bíróságokra érkezett a bírósági ügyek 28 százaléka, és itt volt folyamatban az összes bírósági ügy 31 százaléka. Nem véletlen, hogy a Fővárosi Törvényszék nem csupán az ország legnagyobb ügyforgalmú, hanem a legnagyobb létszámú bírósága is. Az engedélyezett létszám közel 760 bíró és 2200 igazságügyi alkalmazott – ennyien teljesítenek szolgálatot a Fővárosi Törvényszéken és a kerületi bíróságokon” – mondta dr. Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón.