Változások a Kúria vezetésében Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Kúria elnöke új vezetőket bízott meg igazgatási feladatokkal.

A Kúria tájékoztatása szerint az alábbi változások történtek a legfőbb bírói fórum szakmai irányításában.

  • Dr. Sperka Kálmán tanácselnök a Főtitkári Titkárság működéséhez kapcsolódó egyes igazgatási feladatokat látja el a bírák jogállásáról szóló törvény (Bjt.) rendelkezései alapján.
  • A Kúria főtitkári feladatait 2020. április 7-től kezdődően szervezetszerű helyettesként a Bszi. rendelkezése alapján dr. Suba Ildikó főtitkár-helyettes látja el, akinek a 6 évre szóló vezetői megbízása a 74/2020. (III.  31.) számú Kormányrendelet alapján a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodott.
  • A Büntető Kollégium irányításához kapcsolódó egyes igazgatási feladatok ellátásával a Kúria elnöke a Bjt. alapján dr. Székely Ákos tanácselnököt, míg a Polgári Kollégium irányításával összefüggő egyes igazgatási feladatok ellátásával dr. Orosz Árpád tanácselnököt és Böszörményiné dr. Kovács Katalin tanácselnököt bízta meg.
  • A 2020. április 1-jén létrejött Közigazgatási Kollégiumot dr. Kalas Tibor kollégiumvezető irányítja.
  • 2020. április 1-jétől a Polgári Kollégiumon belül működő Munkaügyi Részkollégium vezetéséhez kapcsolódó egyes igazgatási feladatokat dr. Tánczos Rita bíró látja el.

(kuria-birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Eutanáziáról és a kannabisz termesztéséről, használatáról szóló népszavazás jöhet Szlovéniában

A szlovén alkotmánybíróság kedden elutasította az ellenzéki pártok azon kérelmét, hogy függesszék fel az eutanáziáról (gyógyíthatatlan betegek halálba segítéséről) szóló konzultatív népszavazást, amelyet még két másik témában az uniós választásokkal együtt június 9-én tartanak Szlovéniában. Arról azonban még nem határozott, hogy a kérdések, amelyeket a népszavazás keretében tennének fel az állampolgároknak, összhangban vannak-e az alkotmánnyal.

2024. május 21.

Az EU a mesterséges intelligenciáról (MI) szóló rendeletet fogadott el

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán „mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett”.