Veszélyes az új szerzői jogi irányelv a lengyel kormány szerint


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A lengyel kormány panaszt tett a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságnál az uniós szerzői jogi irányelv módosítása miatt – közölte pénteken a lengyel külügyi tárca szóvivője. Varsó attól tart, hogy a Lengyelországban ACTA2-nek nevezett uniós szabályozás a szólásszabadságot veszélyezteti.

A panasz benyújtását csütörtökön Piotr Glinski kormányfőhelyettes, örökségvédelmi és kulturális miniszter jelentette be. Azt mondta: az irányelvnek a tartalomszűrésre vonatkozó előírásai „veszélyeztetik a szabadságot az interneten, és ellentétben állnak a szólás- és a gondolatszabadsággal, illetve az új tartalmak megalkotásával összefüggő uniós alapértékekkel”.

Glinski szerint a szabályozás veszélyes, előírásai általánosak, ami lehetővé teszi a szólásszabadságot megszorító értelmezésüket is.

A lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski korábban kilátásba helyezte: amennyiben Varsó kénytelen lesz átültetni az irányelvet a nemzeti jogba, ezt úgy teszik majd, hogy adott kereteken belül az internetfelhasználók minél szélesebb szabadságát biztosítsák.

A szerzői jogi irányelvnek az internetes tartalmak közlésére és előzetes szűrésére vonatkozó módosítását márciusban szavazta meg az Európai Parlament (EP), áprilisban pedig az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács is jóváhagyta. A módosítást a többi között Lengyelország is ellenezte.

Az irányelvvel biztosítani akarják, hogy az internetes vállalatok a jelenleginél többet fizessenek a felhasznált tartalmak után a művészeknek, a zenészeknek és a hírszolgáltatóknak. A tagállamoknak két éven belül át kell ültetniük az új szabályokat a nemzeti jogba.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. március 26.

Megszavazta az EP az új szerzői jogi irányelvet

Az internetplatformok felelnek a felhasználók által feltöltött tartalmakért; bizonyos feltöltött tartalomtípusokat, például mémeket vagy GIF-eket külön kivonnak az irányelv hatálya alól;az „egyedi szavakkal vagy rövid részletekkel” kísért hivatkozásokat szabadon meg lehet osztani;az újságíróknak minden, a szerzői jogból származó, de a kiadójukhoz beérkező bevételből részesülniük kell; a start-up platformokra enyhébb szabályzás vonatkozik – ezek címszavakban az irányelv legnagyobb újdonságai.