Zimmerman-ügy: hamisan tanúzott a feleség


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hamis tanúvallomást tett annak a George Zimmermannak a felesége, aki tavaly Floridában lelőtt egy fekete fiatalt, és nemrégiben felmentették.


George Zimmermant júliusban felmentették a 17 éves Trayvon Martin hirtelen felindulásból elkövetett megölésének vádja alól. Mind az incidens, mind az ítélet széleskörű felháborodást váltott ki az afroamerikaiak és a jogvédő csoportok körében.

Shellie Zimmerman elismerte, hogy tavaly áprilisban, férje óvadéktárgyalásán valótlanul állította azt, hogy a család fizetésképtelen, holott akkor valójában  mintegy 135 ezer dollárjuk volt. Ha nem vallotta volna bűnösnek magát, a nőt letöltendő szabadságvesztésre ítélhették volna.

Így csak felfüggesztettet kaphat, de emellett meg kell térítenie az ügyével kapcsolatos perköltségeket, 100 órányi közmunkát kell végeznie, és 30 napon belül meg kell követnie a férje ügyében eljárt bírót.

A hatóságok tavaly rögzítették Shellie és a börtönben ülő George Zimmerman telefonbeszélgetéseit, amelyek során a pár kódnyelven egyeztetett a közös pénzügyekről.

George Zimmerman ügyvédje egy nappal a feleség beismerése előtt jelentette be, hogy 200-300 ezer dolláros kártérítést igényel majd a védencének.

A floridai törvények szerint ugyanis a felmentett vádlottak kérhetik, hogy az állam térítse meg perköltségeiket.

(forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Uniós szabályok a kritikus hangok elhallgattatására indított perek ellen

Az EU nem hagyja mondvacsinált vádakkal perbe fogni és elhallgattatni az újságírókat, aktivistákat, jogvédőket, tudósokat és szervezeteiket – olvasható az Európai Parlament közleményében. A most elfogadott szabályok a több tagországot érintő esetekre terjednek ki.

2024. február 29.

Uniós számvevőszék: a jogállamisági jelentés ajánlásainak csupán egytizedét hajtották végre teljes mértékben a tagállamok

A 2022-es és a 2023-as uniós jogállamisági jelentés ajánlásainak csupán egytizedét hajtották végre teljes mértékben az EU-tagállamok, alig több mint felüket részben, és több mint egyharmaduk esetében semmilyen előrelépés nem történt – hívta fel az figyelmet az Európai Számvevőszék szerdán közzétett jelentésében.