8 hónap IJR – Üzemeltetői szemmel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Üzemeltetők és felhasználók megkérdezésével értékeljük az IJR bevezetésének első 8 hónapját.

2021. április 1-jétől alapvetően változott meg az önkormányzatok jogalkotási tevékenysége az Integrált Jogalkotási Rendszer (IJR) alkalmazásának kötelezővé tételével, melyet a Kormány a minőségi jogalkotás folyamatának magasabb szintű kiszolgálása és a kormányzati döntés-előkészítési és döntéshozó folyamatok, valamint egyes kapcsolódó hatósági tevékenységek egységes és kizárólagos informatikai támogatása érdekében vezetett be.

Megkerestük mind a felhasználói oldal, az önkormányzatok képviselőit, illetve üzemeltetői oldalt, hogy megtudjuk, hogyan sikerült az átállás, alkalmazkodás, milyen kihívások merültek fel és hogy mire számíthatunk a jövőben.

Első interjúnkban Tunkel Richárdot, az IJR POB elnökét  kérdeztük.

Több mint fél év telt el az IJR bevezetése óta, azóta az önkormányzatoknak a mindennapi jogszabály előkészítő munka és a Nemzeti Jogszabálytárra történő feltöltés során alkalmazniuk kell ezt a rendszert. Mik az elmúlt fél év tapasztalatai, hogyan sikerült az önkormányzatoknak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez? Mennyire volt ez zökkenőmentes?

Összességében elmondható, hogy az előzetes várakozásokhoz képest a bevezetés sokkal gördülékenyebb volt és különösebb zökkenők nélkül sikerült az összes önkormányzathoz 2021 április elsejével egyszerre bevezetni az új rendszert. Ez természetesen köszönhető az előkészítő munkának, vagyis a bevezetést megelőző interaktív oktatásoknak, az év első negyedévében biztosított felkészülési időszaknak és a márciusban tíz önkormányzat részvételével lebonyolított pilotnak, de mindenekelőtt és elsősorban a projektben résztvevő minden kollégának, ezen belül különösen a LocLex munkacsoportnak, a projektet támogató kormányhivataloknak és nem utolsó sorban minden önkormányzatnak és önkormányzati dolgozónak.

Milyen visszajelzéseket kaptak az önkormányzatoktól? Milyen nehézségek, problémák kerültek felszínre a rendszer használata során?

Az önkormányzatok visszajelzései számos esetben nagyon kedvezőek. Sokan úgy ítélik meg, hogy a Loclex rendkívül hasznos a mindennapi munkájuk során és tapasztalataik alapján valóban nagy előrelépést jelent a minőségi helyi jogalkotási, jogszabály szerkesztési folyamatok támogatásában. Természetesen egy új rendszer bevetésénél mindig vannak kihívások, így vannak önkormányzatok, akik még nem használják teljeskörűen a LocLex funkciót, illetve a kodifikációs ismeretek sem mindenhol kellő mélységűek és abból fakadnak használati problémák. Az IJR LocLex éles indulását a helyi önkormányzatoknál több esetben nem követte a munkaszervezés átalakítása, pedig szükséges lett volna felülvizsgálni a belső jogszabályelőkészítési folyamatokat, de ez elmaradt, így sok helyen azért ütköznek problémába, mert a LocLexben csak a máshol elkészített, kész rendeletet szeretnék publikálni és nem használják a rendszer jogszabály előkészítési, szerkesztési funkcióit.

Hogyan próbálták segíteni, támogatni az önkormányzatok munkáját az elmúlt időszakban?

A LocLex használatának támogatására felhasználói kézikönyv és a folyamatosan frissülő GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések) felület és az általános oktató videók mellett, a rendszer egyes funkcióit külön-külön részletesen bemutató, dinamikus, figyelmet lekötő tematikus oktatóvideó sorozat is készült.  Több alkalommal webinarok is megszervezésre kerültek, melyek minden alkalommal több száz fő részvételével és élénk érdeklődése mellett zajlottak. Mindezek mellett a napi munkavégzésben a Kormányhivatalok folyamatosan segítik az önkormányzatokat, hogy minél jobban el tudják sajátítani a program használatát.

Milyen fejlesztések várhatóak a jövőben, melyik részre fognak nagyobb hangsúlyt fektetni?

Az oktatásra és a szükséges ismeretek folyamatos átadására, elmélyítésére tervezzük a fő hangsúlyt fektetni. Ezzel kapcsolatban további szervezett oktatás kialakítását tervezzük képzésszervező intézményekkel való együttműködés keretében. A felhasználói visszajelzések alapján a rendszer működésének kisebb finomhangolásai folyamatosan történnek, de nagyobb továbbfejlesztés az IJR LocLexben nincs a tervek között a következő évben, lévén jelenlegi rendszer funkciót sem használják ki még teljeskörűen mindenhol.


Kapcsolódó cikkek

2021. március 18.

Április 1-jétől kötelező lesz az IJR és a Loclex használata

Április 1-jétől alapvetően változik meg az önkormányzatok jogalkotási tevékenysége az Integrált Jogalkotási Rendszer alkalmazása miatt. A rendszert a Kormány a minőségi jogalkotás folyamatának magasabb szintű kiszolgálása érdekében vezette be.