A legjobb befektetés a gyerek – 2. rész


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Beszélgetés dr. Spisák Béla ügyvéddel, okleveles borbírálóval és országos szakértővel, a Vinum Agriense Borlovagrend borkövetével.

 


Hogyan látja, a minőségi bor szerepe, kereslete és jelentősége megváltozott az utóbbi időben?

Jelentősen javult a borkultúra és a rendszerváltás után óriási fejlődés következett be a borászati ágazatban. Megnőtt a kereslet az igényes, illatos, gyümölcsös borok iránt. Ha egy bornak az illata jó, behízelgő, vágykeltő, az olyan, mint a nő: ha jó illata van, akkor az ember várja a folytatást, meg akarja kóstolni. Ha a bor megfelel azoknak az elvárásoknak, hogy az íze gyümölcsös, komplex, harmonikus, sem a sav, sem az alkohol „nem lóg ki”, az ízhatása, lecsengése hosszú, akkor ezek a borok minimum egy bronzérmet érnek a versenyeken.  Az ízhatással kapcsolatban elmondom: egyszer Tunéziában ittam egy francia borász által készített bort, amiben mind a 4 alapíz volt érezhető: az édes, a sós, a savanyú, a keserű is. Akkor elhatároztam, hogy egyszer én is fogok készíteni egy ilyen bort. Erre az egyik balatoni borvidéken került sor. Találkoztam pályakezdő borászokkal, akik még nem készítettek cuvée bort, viszont az ehhez szükséges borfajtáik jó minőségűek voltak. Rögtön vevők voltak az ötletemre, izgalmasnak találták az elképzelést. A következő évben az első átfejtést követően elkészült az első cuvée bor. A fajták köre: Sóskúti Olaszrizling, amiben benne volt a sós íz, valamint a fajtára jellemző keserűmandula révén a keserű íz is. Egy muskotály szőlőfajta adta az édeskés ízhatást. A savanyú ízvilág a Semillon szőlőből készült borban volt, lime és grapefruit aromával. Negyedikként a cuvée borba a Badacsonyi Szürkebarát szőlőből készült bor került, amely a komplex ízvilág létrejöttét eredményezte. A bornak mind az illata, mind az ízvilága, mind a lecsengése kiváló volt, rögtön aranyérmet nyert a következő borvidéki borversenyen. Ez után ugyanennél a pincészetnél készítettünk klasszikus bordeaux-i cuvéet, Cabernet Saugvignont, Cabernet Francot és Merlot összetétellel, amellyel a pincészet szintén aranyérmet nyert.

Hogyan lehet valaki borszakértő?

Manapság borklubokban nagyon sok ember elsajátíthatja az alapvető ismereteket. Számos, alap-, közép- és felsőfokú képzés van, amelyek közül a Bor Akadémia által szervezetteket javaslom. Sikeres vizsga letételét követően mindenki borszakértő lehet, akinek megfelelő illat- és ízérzéke van. Amikor én vizsgáztam, prof. dr. Kállay Miklós, a Kertészeti Egyetem borászati tanszékvezetője, nemzetközileg is elismert borász volt a vizsgabizottság elnöke, aki jelenleg a Magyar Bor Akadémia elnöke.

Milyen a helyes bortárolás?

Mindenképpen lefektetve tároljuk, hogy a dugót érje a bor, különben kiszárad és idő előtt túloxidálódik, szétesik a bor. Nem szabad túl sokáig eltenni a borokat, addig kell elfogyasztani, amíg a legszebb tulajdonságokat hordozzák. Ne feledjük, nemcsak a nő, hanem a bor is biológiai lény.

Spisák Béla ügyvéd, borkövet (Fotók: Csutkai Csaba)

Van kedvenc bora?

Több kedvenc lesz, több évtizedes borkóstolás után. Nem lehet rámondani csak úgy egy borra, hogy az a kedvenc, ugyanis a földrajzi helytől, az évszaktól, napszaktól az elfogyasztott ételektől függően kell bort választani. Meg kell becsülni a ritka évjáratú, különleges minőségű borokat.

Zenei tehetséggel is rendelkezik. Ezt ma is kamatoztatja?

Hat éves koromtól hegedültem, a középiskolában fagottoztam is. A félprofi Szabolcsi Szimfonikus zenekarban hegedűn és fagotton játszottam. A középiskolában polbeat-együttesben gitároztam. Kalocsán sorkatonaként ezredkürtös voltam; 1971–1976 között a JATE néptánccsoportja zenekarának prímásaként lehetőségem volt bejárni a fél világot. Legemlékezetesebb fellépésünk 1975-ben volt Helsinkiben, a Finn-Magyar Baráti Társaság 25 éves évfordulója alkalmából, a Finlandia palotában. Utolsó fellépésem az ezeréves magyar határon, Csángóföldön volt a helyi zenekarral együtt.  

Meséljen picit a családjáról, hiszen mindkét gyermeke az apa nyomdokait követve a jogi pályát választotta.

Dr. Spisák Andrea lányomat a legmagasabb pontszámmal vették fel az ELTE jogi karára. Minden támogatást megkapott ahhoz, hogy kiművelt emberfő legyen, amellyel jól élt. Angolul és németül szakmailag is felsőfokon kommunikál. Korábban nemzetközi ügyvédi irodákban dolgozott, jelenleg 2 gyönyörű, pici unokámat neveli. Férje tehetséges budapesti ügyvéd. A fiam, dr. ifj. Spisák Béla Debrecenben végezte jogi tanulmányait, az irodámban volt ügyvédjelölt. Mindketten a Nyíregyházi Ügyvédi Kamarába nyertek felvételt, Andrea ügyvédként, Béci pedig ügyvédjelöltként, engem meg az a szerencse ért, hogy a felvételek alkalmával, mint a kamara elnökhelyettese, én olvastam fel az eskü szövegét; az eskütétel az elnökség előtt történt. A fiam Németországban él házastársával, aki fül-orr-gégész-szakorvosként dolgozik. Béci jelenleg a Jénai Egyetem hallgatója, német szakirányú polgári jogi LL.M.-képzésen vesz részt. A jövőképben az is benne van, hogy hazaköltöznek a családjával, és hasznosítani fogják itthon a külföldön szerezett szakmai ismereteket.

Milyen jövőbeli tervei vannak?

Nagy boldogságot jelentenek számomra a gyerekek és az unokák, hiszen a legjobb befektetés a gyerek. A gyerekek tanulására nem szabad sajnálni a pénzt, mindent meg kell adni nekik. A tudás hatalom. Magas szintű szakmai tudással és nyelvismerettel a világ bármely pontján lehet élni, boldogulni. Fontosnak tartom minden körülmények között a magyarságuk megtartását is. A jövőben szeretném hozzásegíteni – a válásom és az új házasságom között született – Anna lányomat is és az unokáimat is, hogy tanuljanak és felkészüljenek az önálló életre. Úgy érzem, 6 éve megtaláltam az igazi páromat, feleségemet, Ildikót. Borból lehet több kedvenc, a nő esetében ez fogalmilag kizárt. Az igazi társ az, akinél a lelkünk van, abból pedig csak egy van. A szakmát illetően továbbra is fontos az, hogy hivatásként tekintsünk az ügyvédi pályára. Minél több fiatalnak át kell adni a tudást. Eszembe jut dr. Borsi Zoltán, korábbi nyíregyházi ügyvédkamarai elnök mondása: „Az ember háromszor hal meg: először, amikor elveszti a hivatását, másodszor, amikor megáll a szívműködése, és harmadszor, amikor elfelejtik.”

Spisák Béla névjegye
1976-ban a JATE ÁJK-n diplomázott.  A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tanács VB Titkárság Szervezési és Jogi osztályán volt jogügyi főelőadó, majd a jogi szakvizsgát követően 1981-1990 között mezőgazdasági szövetkezeteknél jogtanácsos. 1991-évben a nyíregyházi 4. sz. Ügyvédi Munkaközösséghez igazolt, majd saját ügyvédi irodájában folytatta praxisát. Szakterülete a bankjog, az ingatlan-, föld-, gazdasági ügyek, társasági-, cégjog, házassági bontóperek, közös vagyon, közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos perek. 6 éves korától hegedült, 14 éves korától fagottozott, középiskolás korában a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar tagja. 1971-1976 között a JATE Néptánc csoport zenekarának vezetője. 1997-től a Vinum Agriense Borrend Borkövete, 2001-től országos borszakértő, 1997-től a Nyíregyházi Ügyvédi Kamara elnökségének és a Magyar Ügyvédi Kamara Teljes Ülésének tagja, 2006-tól a Nyíregyházi Ügyvédi Kamara elnök helyettese 2010-től titkára, 2010-től a Magyar Ügyvédi Kamara egyik Fegyelmi Fellebviteli Tanácsának tagja.

Kapcsolódó cikkek

2024. június 14.

Sérelemdíj az elvesztett levelek miatt – eljárás a bv.-ben

Ha a fogvatartott már szabadult, a Bv. tv. nem írja elő a büntetés-végrehajtási intézetben kezdeményezett előzetes eljárás lefolytatását a sérelemdíj iránti igény érvényesítéséhez akkor sem, ha a fogvatartás ideje alatt az elítéltnek módja volt sérelemdíj iránti eljárást kezdeményezni – a Kúria eseti döntése.

2024. június 10.

Jogszabályfigyelő 2024 – 23. hét

Alábbi cikkünkben, tekintettel arra, hogy az elmúlt héten új Magyar Közlöny nem jelent meg, a Kúria Döntések Bírósági Határozatok legfrissebb számának a tartalmából válogattunk.

2024. június 7.

Önkormányzati választások 2024 – új időpont, új szabályok

Az idei év rendhagyó az önkormányzati választások szempontjából, hiszen most kivételesen nem ősszel, hanem az európai parlamenti választásokkal egy napon, júniusban kerül sor a választásra, ráadásul a 2019-eshez képest jelentősen módosultak a szabályok is, különösen a fővárosi közgyűlés vonatkozásában.