A “nagykorú” Magyar Munkajogi Konferencián jártunk


2021. október 12. és 14. között 18. alkalommal rendezték meg a Magyar Munkajogi Konferenciát Visegrádon.

A járványhelyzet fejleményei miatt tavaly “hibrid” keretek között zajló esemény után a Wolters Kluwer Hungary Kft. 2021-ben végre újra teljes egészében személyes jelenlét mellett rendezhette meg a munkajoggal foglalkozó hazai szakemberek legnagyobb éves találkozóját. A várakozásokat jól illusztrálja, hogy több, mint 200 résztvevő tette tiszteletét a Thermal Hotel Visegrád konferenciaszintjén a 3 nap során.

Szakmai “ínyencségekben” idén sem volt hiány: a plenáris előadások és szekcióülések foglalkoztak többek között a munkajog és a versenyjog kapcsolódási pontjaival, a munkáltatók közt kikötött elcsábítási tilalommal, a munkajogviszony megszüntetésével, a munkaügyi folyamatoptimalizálással, illetve a munkaügyi ellenőrzés újdonságaival. Nem maradhatott el a minden évben parázs vitát hozó, munkaügyi bírósági ítéleteket feldolgozó Pódiumvita, valamint dr. Lőrincz György ügyvéd, a Magyar Munkajogi Társaság elnöke szokásos programpontja, az Elmélkedés és álmélkodás, 2021-ben immár 6.0-s verzióban.

A XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia maximálisan hű maradt az előző tizenhét alkalom tágabb értelemben vett közösségformáló szerepéhez is. A résztvevők az egyes napok záróakkordjaként különféle társasági programokon vehettek részt: akadtak, akik a vacsora utáni ultipartikon bizonyíthatták ügyességüket, mások az operák humoros jogi vonatkozásairól hallhattak rendkívül izgalmas előadást Rózsa Ferenc karmester-zenekutatótól. Az előadótermek előterében pedig dr. Rátkai Ildikó fotóiból nyílt kiállítás Budapesti kaleidoszkóp címmel.

A szünetekben mindhárom nap nagy volt a jövés-menés a Wolters Kluwer Hungary Kft. standjánál, ahol az érdeklődők a legfrissebb jogi, illetve HR-témájú szakirodalmak közül válogathattak, továbbá egy-egy játékot követően értékes ajándékokkal lehettek gazdagabbak.

Igazán eseménydús és értékes ismereteket nyújtó napoknak lehettünk tanúi, osztozva a kollégák viszontlátásának örömében. A visegrádi Magyar Munkajogi Konferencia bár betöltötte a 18. életévét, szakmai házigazdája, dr. Pál Lajos ügyvéd szavaival élve: eddig sem volt kiskorú.

Találkozzunk a tizenkilencediken is!


Kapcsolódó cikkek

2022. május 18.

Influencer-ügynökségeket bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) bírságot szabott ki három hazai influencer-ügynökségre, amiért hiányosan teljesítették a jogsértően reklámozott Ask Bongo SMS-játék kapcsán előírt kötelezéseket.

2022. május 17.

Kell-e félni a munkaidőkeretről? Munkavállalói szemmel

A munkaidőkeret a rugalmas munkaidő szervezés közismert eszköze. Ha valami rugalmasságot és költségmegtakarítást jelenthet a munkáltatónak, az könnyen gyanússá válik a munkavállaló számára. Az alábbiakban munkavállalói szempontból tekintjük át, mit jelent a munkaidőkeretben történő foglalkoztatás, milyen következményekkel kell számolnia a munkavállalónak, és milyen garanciákra számíthat.

2022. május 16.

Nem sért személyiségi jogokat a Tiborcz-adó

A Kúria szerint a sérelmezett kifejezés mint politikai vélemény a véleménynyilvánítás szabadságának fokozott védelmét élvező közügyek szabad vitatásának fogalmi körébe tartozik. A Kúria az elsőfokú bírósággal egyetértve azt állapította meg, hogy az adott esetben a felperes a személynevének politikai véleményt tükröző használatát tűrni köteles.